Zavřít reklamu

Reklamy vládnou světu a jedná se o jedno z nejziskovějších a zároveň nejdynamičtějších odvětví, kde je konkurence nekompromisní. Čím dál tím více se cení originalita, odlišnost a lidský přístup, díky němuž lze oslovit zákazníky přímo. Přesně tento přístup ostatně razí i Apple, který ví jak v tomto segmentu chodit a zisk společnosti s reklam se konstantně zvyšuje. To konec konců potvrdila i nejnovější analýza, podle níž by jablečná společnost mohla dosáhnout potenciálního zisku až 11 miliard dolarů.

Finanční instituce a banka JP Morgan je známá pro své poměrně přesné analýzy, které často hrají ve prospěch Applu. A není divu, jablečné společnosti se poslední dobou nanejvýš daří a nevypadá to, že by se tento trend měl brzy změnit. To naznačuje i nejnovější zpráva, v níž analytik Samik Chatterjee spekuluje nad potenciálním ziskem společnosti z reklam. Apple sice příjem v tomto ohledu nezveřejňuje, ale podle aktuálních zdrojů by mohl být čistý zisk z reklam kolem 2 miliard dolarů. Toto číslo by se však podle Samika mohlo vyšplhat až na 11 miliard, a to díky spuštění Apple TV+. Služba by mohla v případě aktivního zapojení společnosti vygenerovat až pětinásobný příjem, a to již během příštích pěti či šesti let. Ostatně, například Facebook a Google tento růst zaznamenaly již před nějakou dobou a Apple by nemusel být výjimkou. Prostředky k tomu jablečná společnost má a podle JP Morgan by mohla k reklamám využít kromě App Storu také prohlížeč Safari.

Hlavním tahounem ale má být právě Apple TV+, které má z hlediska reklamy bezbřehý potenciál a v případě jejich zavedení by platforma mohla do pokladničky Applu přisypat hezkých pár miliard navíc. Záleží však, jak by se k tomuto kroku postavili samotní uživatelé. Služba totiž, stejně jako Netflix nebo Hulu, staví právě na tom, že jsou filmy a seriály bez reklam, což kompenzuje stanovený měsíční poplatek. Applu se navíc v tomto odvětví daří již nyní a podle nejnovější zprávy společnost vykázala zisk 12.51 miliard dolarů, a to pouze v segmentu služeb. Oproti předchozímu roku se jedná o nárůst 18% a číslo zaskočilo i akcionáře, jelikož o jednu miliardu překonalo rekord z června. Kolik procent pocházelo z reklam sice Apple nezveřejnil, ale jisté je, že si jak App Store, tak Apple Music a další služby vedou nanejvýš dobře. Ostatně, za celý rok si dosavadně společnost přišla na neuvěřitelných 46 miliard a pokořila rekord zhruba v pěti regionech, k čemuž přispěla také platební karta Apple Card a nemalým dílem i Google. Ten totiž jablečné společnosti platí 9 až 10 miliard dolarů ročně za to, že zůstane hlavním vyhledávačem na zařízeních Applu. Uvidíme, zda se prognózy naplní.

Dnes nejčtenější

.