Zavřít reklamu

Počátkem minulého týdne se v médiích začaly objevovat zprávy o možné společné cestě amerického prezidenta Donalda Trumpa a šéfa Applu Tima Cooka. Jejich společným cílem měl být texaský Austin. Zde se nacházejí továrny, ve kterých se sestavují Macy Pro. Zatímco ještě minulý týden nebylo známé ani přibližné datum společné cesty, dnes agentura Reuters přinesla zprávu o tom, že návštěva se uskuteční ve středu 20. listopadu. To následně potvrdil i Bílý dům.

Apple svůj špičkový, funkcemi nabitý modulární Mac Pro představil na letošní červnové WWDC. V září firma oznámila, že nový Mac Pro 2019 se bude stejně jako jeho předchůdce sestavovat ve zmíněném Austinu. Applu se zároveň podařilo pro jeho Macy Pro vyjednat výjimku z vysokých cel, která Donald Trump uvalil na součástky, importované z Číny. „Cesta zdůrazní silný vztah Cooka k Trumpovi,“ píše agentura Reuters s tím, že pro Trumpa bude návštěva Austinu zároveň příležitostí přesvědčit také ostatní společnosti k tomu, aby ve Spojených státech navýšily počet pracovních míst.

O tom, že společnost Apple bere svůj vztah s americkou vládou opravdu vážně, svědčí ještě jedna zpráva z minulého týdne. Podle ní najala cupertinská společnost protrumpovského lobbistu Jeffreyho Millera. Ten má spolu se svým týmem pomoci Applu vyjednat u Trumpa o něco výhodnější podmínky, co se týká dovozu z Číny. Donald Trump uvalil v rámci obchodní války s Čínou vysoká cla na součástky a produkty, dovážené ze země. Některých Apple produktů, importovaných z Číny do Spojených států, se již cla dotkla, jiné, jako je třeba iPhone, čeká uvalení cel až letos v prosinci.

Dnes nejčtenější

.