Zavřít reklamu

Od chvíle, kdy Apple začal své chytré hodinky ladit tak, aby představovaly co největší přínos pro lidské zdraví, vás zahrnujeme zprávami o tom, jak jejich funkce zachránily uživatelům život. Apple Watch ale umí změnit lidský život i jinými funkcemi, než je detekce pádu, upozornění na nepravidelný srdeční tep nebo EKG. V tomto případě se jedná o funkci Hluk, kterou Apple představil coby součást operačního systému watchOS 6, a o to, jak tato zdánlivá maličkost zlepšuje kvalitu života jedenadvacetiletého mladíka s poruchou autistického spektra.

O příběh se podělil Scott Bennett, otec zmíněného mladíka. Ten svého syna Sama popisuje jako velice oblíbeného člověka, který se ale ve společnosti potýkal s jedním konkrétním problémem – neumí dostatečně ztišit svůj hlas. „Celé roky jsme s tím bojovali, od chvíle, kdy začal mluvit … a jeho hlas byl velmi, velmi, velmi hlasitý,“ vypráví Scott. Sam podle jeho slov uměl na požádání nasadit „vnitřní hlas“, jednalo se ale vždy o dočasný stav, a za chvíli začal opět mluvit příliš hlasitě, což ve společnosti vzbuzovalo nežádoucí pozornost.

Pak ale přišel Apple se svým operačním systémem watchOS 6, a Scottovi neunikla přítomnost aplikace Hluk. Okamžitě ho napadlo, že by tento nástroj mohl mladému Samovi pomoci zlepšit jeho komunikační schopnosti – Scott podle svých slov dosud vyzkoušel všechno možné, ale bez úspěchu. Ukázal Samovi aplikaci a to, jak na Apple Watch funguje. Sam se okamžitě naučil využívat aplikaci Hluk ke sledování hlasitosti svého vlastního hlasu – a úspěch se dostavil prakticky okamžitě. „Mezi námi žije pět milionů těchto lidí [se zvláštními potřebami], a každý z nich je jiný, má jiné problémy a potřeby,“ uvádí Scott Bennett, a dodává, že jistě existuje řada jiných věcí, které by mohly problém jeho syna vyřešit, opravdový rozdíl ale zaznamenal až s Apple Watch. „Nadchlo mě to tak, že jsem se rozhodl podělit se i s ostatními,“ uzavírá. Celý rozhovor se Scottem Bennettem si můžete přečíst zde.

 

Dnes nejčtenější

.