Zavřít reklamu

Bezdrátová sluchátka jsou v dnešní době pro řadu uživatelů nepostradatelná. Přiznám se, že i já jsem jim přišla na chuť. Ostatně, vzhledem k tomu, jak pohodlné je jejich využívání díky absenci omezení způsobených kabely se zřejmě není čemu divit. Zatímco v minulosti byla bezdrátová sluchátka spíš věcí pro bohatší sortu uživatelů, dnes je již výrobci dokáží vyrábět a prodávat za skutečně přívětivé ceny. Přesně takovým modelem jsou i sluchátka Sony WH-CH500, které nám došly do redakce na zkoušku. V čem jsou dobrá a v čem naopak zaostávají?

Balení a technické specifikace

Sluchátka Sony WH-CH500 jsou zabalená v drobné krabici z kartonu. Na obalu se skví vyobrazení samotných sluchátek, logo společnosti Sony a základní údaje o bezdrátovém připojení, funkcích, a symboly s údaji o délce výdrže baterie, kvalitě zvuku nebo funkcích, jako je třeba mikrofon. Krabička je na první pohled křehká, sluchátka jsou v ní ale zabalena bezpečně, spolehlivě, a bez jakýchkoliv zbytečných obalových materiálů navíc. Kromě samotných sluchátek najdeme v balení podrobný návod, záruční list a černý delší microUSB kabel, určený k nabíjení sluchátek.

Sony WH-CH500 jsou vybavena kvalitními 30mm reproduktory, disponují opravdu spolehlivou a stabilní Bluetooth konektivitou (verze 4.2) , NFC čipem a vestavěným mikrofonem. Slibují živý a dynamický zvuk, nabízí podporu kodeků SBC a AAC a frekvenční rozsah 20Hz – 20 kHz. Více technických údajů se mi bohužel dohledat nepodařilo, což však u sluchátek za 690 korun (díky Black Friday) cílících na běžné uživatele zřejmě ani nevadí.

Sony WH-CH500 sluchatka baleni krabice

Zpracování

Pro recenzi mi posloužila sluchátka v černé verzi. Vypadají opravdu elegantně, stylově, a navzdory hladkému zpracování vnější části sluchátek je jejich povrch překvapivě odolný. Vnitřní část sluchátek je vyrobena z měkkého materiálu krytého černou koženkou, reproduktory jsou potažené tenkou, ale viditelně odolnou černou membránou. Sluchátka nemají žádné zbytečné záhyby, takže se také velmi dobře čistí. Dlouhovlásky jistě uvítají informaci, že na rozdíl od jiných modelů se do Sony WH-CH500 vlasy opravdu nezamotají.

Spodní část sluchátek lze otočit o 9°, velikost náhlavní části můžete bez problémů upravit, takže sedí jak dospělému, tak i dítěti. Bohužel je ale nelze složit tak, jak to umožňují náhlavní sluchátka jiných značek. Sony WH-CH500 se vyznačují překvapivou lehkostí a pohodlností a mně osobně nevadila ani po několika hodinách nošení. Na hlavě i uších sedí bez problémů, nepadají ani nekloužou, a díky lehké, nicméně odolné konstrukci si je můžete vzít kamkoliv s sebou. Párování sluchátek je rychlé, pohodlné a jednoduché – stačí dlouze stisknout tlačítko pro zapínání, dokud se nerozsvítí modrá dioda. Poté si ve svém iOS zařízení najdete nastavení Bluetooth připojení a sluchátka připojíte.

Zvuk a ovládání

Sluchátka jsme vyzkoušela při poslechu hudby mnoha různých žánrů, při sledování filmu, hraní her i poslechu podcastů. Ve všech případech (s výjimkou death metalu, který při vyšších hlasitostech sluchátka trochu nezvládala) odvedla skvělou práci – obzvlášť u filmů a her byl zvuk příjemně věrný a autentický. Ve sluchátkách “nechrastí”, Sony WH-CH500 si umí ale dobře poradit i s výškami i basy, které nezní nikterak zkresleně ani při vyšších hlasitostech a výdrž opravdu odpovídá slibovaným dvaceti hodinám. Z hlediska zvuku se ještě sluší vyzdvihnout to, že sluchátka nejsou nikterak přebasovaná, což je nešvar, na který mnohé konkurenční modely trpí. Zkrátka příjemný vyvážený a hlavně neutrální zvuk. Ovládání sluchátek je jednoduché – na pravém sluchátku se nacházejí tlačítka pro ovládání hlasitosti i pohyb mezi skladbami, kulaté vypínací tlačítko pak slouží k pozastavení a opětovnému spuštění přehrávání. Tlačítka jde bez problémů nahmatat “poslepu”. Skvěle funguje také vestavěný mikrofon sluchátek, a to jak k hovorům, tak k hlasovému ovládání telefonu. K telefonování, FaceTime hovorům, Skypu ani hlasovému ovládání jsem nicméně sluchátka po vyzkoušení už nepoužívala a to z jednoho prostého důvodu. Sony WH-CH500 umí obstojně odizolovat okolní hluk, při hovoru mi ale tato jinak skvělá funkce byla spíše na obtíž, protože jsem sama sebe slyšela nedostatečně.

Sony WH-CH500 sluchatka microUSB vstup detail

Resumé

Za málo peněz skutečně hodně muziky.

U sluchátek Sony WH-CH500 opravdu platí, že dostanete za málo peněz poměrně hodně muziky. Sluchátka jsou opravdu velice pohodlná, lehká, a skvěle se nosí – klidně i po celý den. Nikde netlačí, netíží, netahají, a v pozici, na kterou je nastavíte, opravdu vydrží celou dobu. Běžnému uživateli bude zcela jistě vyhovovat i jejich zvuk, který je čistý, kvalitní, dynamický a vyvážený, a pokud nebudete hnát hlasitost přehrávání do závratných výšin, budou sluchátka hrát opravdu dobře. V průběhu zkoušení jsem nezaznamenala ani problémy s konektivitou – sluchátka lze odpárovat i spárovat zcela bez problémů, rychle a snadno. Na jedno nabití, které z 0 % na 100 % trvá zhruba čtyři hodiny, vydrží sluchátka podle údajů výrobce hrát až 20 hodin, podle mé zkušenosti vydrží od rána až do večera (přehrávání ovšem netrvalo nonstop) s tím, že při večerním nabíjení ještě určité procento baterie zbývalo. Po pouhých 15 minutách nabíjení by se sluchátka měla vybičovat k celé hodině přehrávání, což moje zkušenost potvrdila. Coby běžný, průměrný posluchač mohu sluchátka doporučit, pro poslech hudby, filmů či hraní her (pozor na lekačky ve starém dobrém Silent Hill) mi stoprocentně vyhovovala, pro Skype a FaceTime jsem je nicméně nevyužívala. To ale nemusí být problém sluchátek, jako spíše toho, že mně osobně nevyhovuje se při hovoru zcela stoprocentně neslyšet. Jestliže zvažujete nákup sluchátek pro běžný poslech hudby ať už doma, či na cestách, Sony WH-CH500 budou jistě dobrou volbou.

Dnes nejčtenější

.