Zavřít reklamu

Apple Watch jsou skvělým zařízením, které se s každou generací stává stále lepším, výkonnějším a užitečnějším. S jejich pomocí můžete měřit svůj srdeční tep, ovládat prvky chytré domácnosti, monitorovat cvičení nebo třeba platit za své nákupy. Je pochopitelné, že tak výkonné zařízení budete chtít mít co nejvíce zabezpečené. Umíte ale své chytré hodinky od Applu správně zabezpečit?

Uzamčení

S příchodem Apple Watch Series 3 zavedl Apple pro některé regiony dvě varianty svých chytrých hodinek – GPS + Cellular, které k provádění většiny úkonů nepotřebují blízkost iPhonu, a GPS verzi, která u všech úkolů, vyžadujících internetové připojení, plně spoléhá na iPhone. Obě verze Apple Watch ale i bez připojení k iPhonu obsahují řadu citlivých informací, které musí být v bezpečí. Jedná se především o údaje, týkající se vašich platebních karet, v bezpečí ale musí zůstat také zprávy a další prvky. Ve chvíli, kdy hodinky sundáte ze svého zápěstí a nemáte zapnutý kódový zámek, je vystavujete potenciálnímu nebezpečí, kterému lze do jisté míry zamezit uzamčením.

Kódový zámek

Nejlepší formou zabezpečení vašich Apple Watch je jejich uzamčení za pomoci číselného kódu. Pokud své hodinky budete používat pro placení prostřednictvím Apple Pay, musíte si kódový zámek aktivovat v průběhu nastavování. Chcete kódový zámek ke svým Apple Watch přidat později? Pak musíte na spárovaném iPhonu otevřít aplikaci Watch -> Kód, kde můžete nastavit buďto krátký číselný kód, čítající čtyři číslice, nebo delší verzi o pěti až deseti znacích. Na svých Apple Watch nastavíte číselný zámek v Nastavení -> Kód. Pro maximální zabezpečení zvolte pro své Apple Watch jiný kód, než jaký používáte u svého iPhonu. Pro lepší zabezpečení můžete nastavit detekci zápěstí – díky této funkci se hodinky uzamknou pokaždé, když si je sundáte, a při opětovném nasazení budou vyžadovat zadání kódu.

Odemčení iPhonem a smazání dat

Další užitečnou funkcí, kterou můžete v rámci zabezpečení svých Apple Watch aktivovat, je odemčení iPhonem. Díky tomuto nastavení se vaše Apple Watch odemknou automaticky pokaždé, když odemknete svůj iPhone – v případě, že hodinky budete mít zrovna na sobě. Nikdo od vás tedy v tomto případě neodkouká váš číselný kód. Nastavení této vychytávky provedete v sekci Kód v aplikaci Watch. Dobré je také pojistit se pro případ, že by došlo na nejhorší a vy byste své hodinky ztratili. Podobně jako u iPhonu můžete i u Apple Watch nastavit, aby se po určitém počtu neúspěšných pokusů o zadání číselného zámku smazal jejich obsah. V Nastavení -> Kód stačí aktivovat možnost „Smazat data“. Pokud tuto funkci aktivujete, po šesti neúspěšných pokusech o zadání kódu bude následovat minutová blokace před dalším pokusem. Po deseti neúspěšných pokusech se hodinky automaticky promažou.

Zámek aktivace

Další skvělou bezpečnostní funkcí Apple Watch je zámek aktivace. Jedná se o jednoduchou a efektivní cestu k tomu, jak v případě odcizení nebo ztráty udělat z vašich hodinek naprosto nepoužitelný kousek elektroniky. Díky této funkci budete také upozorněni v případě, že se někdo pokusí nalezené Apple Watch odpárovat od vašeho iPhonu nebo deaktivovat funkci vyhledání. Pokud máte nastavenou funkci Najít iPhone (v iOS 13 a novějším se nástroj jmenuje „Najít“), měli byste mít automaticky funkční i aktivační zámek. Jeho aktivaci zkontrolujete v aplikaci Watch na vašem iPhonu. Zde klepněte v dolní liště na položku „Moje hodinky“ a poté na panel s vaším jménem. Zde klepněte vpravo na ikonku „i“ v kroužku. Pokud vidíte položku „Najít Apple Watch“, máte aktivační zámek funkční.

Aplikace „Najít“

Další prvky zabezpečení svých Apple Watch naleznete v aplikaci Najít. Podobně jako v „Najít iPhone“ můžete s pomocí tohoto nástroje lokalizovat na mapě své ztracené hodinky, respektive určit jejich poslední známou polohu. Nástroj Najít můžete používat i na webu iCloudu – stačí zadat správné přihlašovací údaje a na hlavní obrazovce kliknout na položku „Najít“. Pokud vidíte, že se vaše hodinky nacházejí poblíž, ale nedokážete je lokalizovat, můžete po kliknutí na jejich ikonku přehrát zvuk, díky kterému je snadno najdete. V aplikaci Najít můžete pochopitelně také hodinky na dálku zamknout a aktivovat režim ztráty.

Dnes nejčtenější

.