Zavřít reklamu

Jak jste jistě postřehli, tak Apple před malou chvílí vydal nový 16″ MacBook Pro. Ten se dočkal mnohých změn, a to jak na poli designu, tak také na poli hardwaru. Hned na první pohled si asi všimnete nového displeje, avšak pod ním se nachází neméně důležitá část celého zařízení – klávesnice. Sbohem a šáteček, tak by se dalo mluvit o problematickém motýlkovém mechanismu, který byl až doteď součástí všech MacBooků v nabídce Applu. Společně s příchodem 16″ MacBooku Pro jsme se konečně dočkali přepracování celé klávesnice, která se vrátila zpět k nůžkovému mechanismu. Nepředbíhejme ale zbytečně a pojďme se společně podívat na to, jakými změnami si oblast klávesnice 16″ MacBooku Pro prošla.

Klávesnice

Jak už jsem zmínil v úvodu, klávesnice 16″ MacBooku Pro se dočkala kompletního přepracování. Nedošlo tedy pouze k malým změnám, ale celá klávesnice je pozměnená naprosto od základu. Hned první skvělou zprávou, na kterou mnoho jablíčkářů čekalo je, že jsme se konečně dočkali změny mechanismu. Z problematického motýlkového mechanismu Apple přešel zpět na nůžkový, který má v tomto případě 1mm zdvih. Ten je sice o něco vyšší, než u minulých klávesnic, ale mnoho z nás určitě ocení lepší spolehlivost. Nová klávesnice dostala název Magic Keyboard a bere si inspiraci z bezdrátové Magic Keyboard. Klávesy jsou podle dostupných informací o mnoho více stabilnější a jejich podsvícení údajně neprosvítá boky kláves. Zajímavá je také lehká změna v uspořádání kláves – ty jsou nově o něco menší a je mezi nimi více místa. U uspořádání ještě zůstaneme, jelikož Apple přepracoval také umístění šipek – ty jsou nyní ve tvaru obráceného písmena T. Levá a pravá šipka tedy svým tvarem nepřipomíná čtverec, ale má stejnou velikost, jako šipka dopředu a dozadu.

Touch Bar

Mírného přepracování se dočkal také Touch Bar, který je nově o něco menší. Jeho levá část byla ořezána o klávesu Escape, která je nově klasicky hardwarová a nenachází se na Touch Baru. Na pravé straně došlo také ke zmenšení – zde najdete oddělené Touch ID, pomocí kterého můžete MacBook odemykat, a také na něm potvrzovat platby apod.

Trackpad

Co se týče trackpadu, ten zůstal prakticky stejný – a proč také měnit něco, co perfektně funguje. Oproti konkurenci je trackpad MacBooků obrovský, což bylo zachováno i u 16″ modelu. Označení Force Touch mu zůstalo také – k dispozici je tedy jakési „dvojité kliknutí“, pomocí kterého můžete vyvolávat další akce.

Dnes nejčtenější

.