Zavřít reklamu

Je tomu jen pár hodin, co jsme vás na našem magazínu informovali o relativně závažných problémech Applu týkajících se Apple Card. Ta měla být přidělována uživatelům mimo jiné podle jejich pohlaví, což je do značné míry kontroverzní a hlavně diskriminační řešení. Není se tak čemu divit, že se na účet jablečné společnosti a její partnerské banky Goldman Sachs, která provoz Apple Card zaštiťuje, valí vlna kritiky, kterou nyní popohnal i spoluzakladatel Applu, Steve Wozniak. 

Steve se k fungování Applu vyjadřuje poměrně často a jelikož jsou on i jeho žena uživateli Apple Card, neváhal okomentovat i nynější povyk. Zastání byste však v jeho slovech hledali marně. Woz, jak se tomuto zavalitému sympaťákovi přezdívá, se totiž nechal slyšet, že podivností spojených s pohlavím si všiml i on sám, když spolu se svou ženou o kreditky Applu žádali. Dle jeho slov totiž dostal 10x více kreditu na kartu než jeho žena a to i přesto, že se jejich údaje, dle kterých se výše kreditu uděluje, nijak markantně nerozcházely. Přitom u jiných bank se kredity Steva a jeho ženy u kreditek víceméně shodují či jsou si minimálně blízké. Diametrálně odlišné výsledky u Apple Card tak zcela logicky budí podezření právě na genderovou nevyváženost. Kvůli tomu tak Woz vyzval Apple k převzetí zodpovědnosti a vysvětlení celé zápletky. 

Vážný problém?

Problémy spojené s Apple Card začaly na veřejnost prosakovat teprve před pár dny díky twitterovým příspěvkům žadatelů o karty, kteří právě na nesrovnalosti jejich kreditu a kreditů jejich manželek poukazovaly. Například podnikatel David Heinemeier Hansson na Twitter napsal, že dostal 20x vyšší kredit než jeho manželka, přestože měli též víceméně stejné předpoklady pro udílení karty a kreditu na ní. Tyto nesrovnalosti začalo záhy potvrzovat čím dál větší množství uživatelů, díky čemuž se začala o tuto zvláštnost zajímat i média. Goldman Sachs, který na Apple Card s Applem spolupracuje, se sice již nechal slyšet, že v žádném případě nebere při posuzování výše kreditu klientů v potaz to, zda jsou muž či žena, avšak co přesně za velkými kreditovými rozdíly stojí už nevysvětlil. Odpověď na všechny otázky týkající se této problematiky však zřejmě již brzy přinese vyšetřování amerického ministerstva financí, které si na Goldman Sachs posvítí. Nechme se tedy překvapit, zda z něj vyvázne společnost bez problému nebo bude výsledek vyšetřování naopak prvním hřebíčkem do její rakve, potažmo rakve Apple Card. 

Dnes nejčtenější

.