Zavřít reklamu

Říká se, že karma jednou dostane každého. Apple sice dělá chyby, nedělá jich málo a mnohdy proti sobě poštve nemálo fanoušků, ale přesto není přehnaná kritiku na místě. Své o tom ví generální ředitel čínské společnosti Smartisan, který si v mnoha ohledech neviděl na špičku nosu a konstantně se obouval do jablečné společnosti, zatímco sám nasekal dluhy a společnost nechal málem zbankrotovat. Řeč je o Luo Yonghaovi, jenž se momentálně sám nachází v poměrně nelichotivé situaci.

Občas se na světě najdou lidé, které je opravdu složité pochopit. Jedním z nich byl i Steve Jobs, zakladatel Applu, který byl v mnoha případech excentrický a nesmlouvavý, ale jen díky němu se podařilo dostat společnost tam, kde je. Pak tu máme ale individua, která se drží spíše na opačné straně barikády a jejich excentrismus slouží spíše pro pobavení, či lítost. Nejinak je tomu i u Luo Yonghaua, zakladatele a generálního ředitele čínské společnosti Smartisan. Pozornost získal zejména díky svým nabubřelým frázím a výrokům, které často tak docela neodpovídaly realitě. Luo se totiž konstantně strefoval do Applu, hanil jeho produkty, a především se tak snažil upozornit na vlastní značku smartphonů, která však díru do světa neudělala. Tedy, svým způsobem ano. Minimálně do světa Lua, jenž skončil v dluzích a v hledáčku čínské vlády. Jeho společnost navíc rok co rok tratila, krachovala a nakonec si Luo musel půjčit pořádný balík.

Generální ředitel se totiž dostal na seznam takzvaných „nespolehlivých osob“, které například nesplácí dluhy, páchají nejrůznější podvody, nebo se jiným způsobem protiví čínské vládě a společnosti. Luo tedy od nynějška může zapomenout na luxusní hotely, vysokorychlostní vlaky, noční kluby nebo další ovoce tohoto životního stylu. Na seznamu skončil kvůli dluhu v hodnotě 100 milionů juanů, tedy 14.2 milionů dolarů, které vybral od investorů a uživatelů, aby udržel společnost na vodou. Nejednalo se sice o cílený podvod, ale i tak ho tento přečin dostal mezi dlužníky a v podstatě mu zatrhl jakékoliv další podnikání. Čínský kreditní systém je v tomto ohledu poměrně nesmlouvavý a údajně je ještě více nekompromisní než pobyt ve vězení. Dokud totiž neuhradíte tolik, kolik dlužíte, vaše jméno zůstane na seznamu. Společnost vás následně ostrakizuje, odřízne od dostupných zdrojů a vy skončíte jako nástroj a otrok systému. Vypadá to tedy, že svého tvrzení, že jednou Apple získá, Luo asi nedosáhne.

Dnes nejčtenější

.