Zavřít reklamu

Již mnoho měsíců se spekuluje o tom, zdali Apple do svých jablečných počítačů a notebooků nasadí procesory založené na architektuře Arm (tedy zjednodušeně řečeno procesory, které si sám stejně jako v případě iPhonů či iPadů navrhne). V současné době tepou v jablečných počítačích x86 procesory od Intelu. Pokud však sledujete dění okolo Intelu na poli procesorů, tak víte, že postupně začíná zaostávat za konkurencí. Tohle je jeden z možných důvodů, proč Apple vůbec o Arm procesorech uvažuje. Dále musíme také brát v potaz to, že Intel už několikrát Applu nedodal dostatek procesorů, čímž se zbrzdila výroba a jablečná společnost přicházela o zisky.

Arm procesory by pro Apple byly výhodné hned z několika hledisek. Mohl by si je pro svá zařízení navrhovat sám a stejně tak by mohl určit, kolik kusů se bude vyrábět. Zkrátka a jednoduše, nemusel by se spoléhat na Intel, který má přesně dané procesory, které vyrábí a Apple je prostě musí použít bez jakýchkoliv výrazných změn. Používání Arm procesorů by pro Apple bylo dalším krůčkem k tomu, aby se stal samostatnou společností, která se nemusí spoléhat na jinou společnost.

Arm vs Intel

Jak už jsem zmínil v úvodu, momentálně běží ve všech Macích a MacBoocích x86 procesory od Intelu. V případě iPhonů a iPadů je to však jinak – zde Apple používá Arm procesory, které jsou stavěné na odlišné architektuře. Procesory od Intelu nesou označení CISC (Complex Instruction Set Architecture), zatímco procesory Arm jsou RISC (Reduces Instruction Set Computer). Pokud by Apple přesedlal z CISC na RISC, došlo by k výraznému snížení výkonu potřebného k pohonu procesorů. Zároveň by mohly být Arm procesory v některých případech výkonnější, jelikož mnoho aplikací neumí využívat komplexní instrukce CISC procesorů. Jednoduše řečeno, procesory RISC jsou o mnoho modernější a spolehlivější. Oproti CISC jsou i méně náročné na spotřebu materiálu při výrobě.

Apple se zbavuje Intelu

Jablečná společnost využívá procesory od Intelu již od roku 2006, kdy mu dala přednost před procesory PowerPC. Ze začátku tato spolupráce vypadala naprosto dokonale, avšak nic netrvá věčně a i tato spolupráce začala vykazovat jisté nedostatky. Již několikrát se stalo, že Intel nebyl schopný dodat požadovaný počet procesorů, což Applu způsobilo nemalé problémy. Jednak to byla ztráta zisku, a jednak Apple mohl lehce upadnout v očích svých zákazníků, když jednoduše nemá skladem dostatečné množství nových zařízení. Někdy dokonce muselo dojít k odložení prodejů. Pokud by se Apple od Intelu odloučil, mohl by si sám určovat, kolik procesorů musí vyrobit, jaké procesory budou, jak často je bude aktualizovat a další. Zároveň by Apple mohl své procesory využít k dalšímu propojení softwaru a hardwaru.

Arm v iPhonech a iPadech

Apple využívá architektury Arm u svých procesorů A-series, které ukládá do iPhonů a iPadů. Každým rokem jsou tyto procesory mílovými kroky napřed. Při letošním představování iPhonů 11 a 11 Pro, ve kterých tepe procesor A13 Bionic, Apple uvedl, že je nový procesor v některých případech o mnoho výkonnější, než procesory od Intelu používané v počítačích. A rozhodně to je pravda – loňský proces A12X, který je součástí iPadu Pro 2018, se svým výkonem na jedno i více jader téměř rovná 15″ MacBookům Pro 2018. Apple tedy velmi rychle stahuje náskok x86 procesorů a do budoucna neexistuje jediný důvod, proč by Macy a MacBooky nemohly využívat Arm procesorů stejně, jako iPhony a iPady. Uvnitř procesorů A-series se navíc nachází také integrovaná grafická karta, bezpečnostní enkláva, řadiče paměti a úložiště, procesory pro strojové učení, vlastní zabezpečení a další. Všechny tyto vlastnosti by se mohly rázem objevit také v jablečných počítačích.

Arm procesory už se v Macích nachází

MacBook Pro, MacBook Air, iMac Pro, Mac mini a nový Mac Pro už v sobě Arm procesory mají – avšak ne v podobě hlavního CPU. Jedná se o procesory T1 a T2, které spolupracují s Touch Barem a dalšími funkcemi v těchto strojích. Procesor T2 spolupracuje ještě s dalšími komponenty, mezi které patří například řadič SMC a SSD, bezpečností enkláva s hardwarovým zabezpečením společně s Touch ID.

Výhody Arm procesorů

Pokud by Apple sáhl po procesorech Arm, dočkali bychom se většího výkonu společně s delší výdrží baterie. Apple by dále mohl díky Arm procesorům všechna svá zařízení zmenšit, potažmo ještě více zúžit. Procesor Arm by dále nejspíše nepotřeboval ani ventilátor na ochlazování, takže by byly počítače tišší.

Pracuje už Apple na Arm procesorech pro Macy?

Podle úniků to vypadá, že má Apple za sebou již první testy Arm procesorů. Nejednalo by se ale procesory výhradně pro Macy, ale pro celou flotilu produktů – tedy pro iPhone, iPad a Mac. Interní kódové označení tohoto Arm procesoru je „Kalamata“ a údajně jsou tyto procesory velice podobné procesorům A-series, jen s minimálními úpravami. Apple by vzhledem k tomuto kroku nejspíše chtěl, aby mohli vývojáři vyvíjet takové aplikace, které by fungovaly stejně na všech zařízeních od Applu. Tuto „éru“ započal již v macOS 10.15 Catalina s Project Catalyst, který zaručuje funkčnost aplikací z iPadu na Macu.

Kdy se dočkáme Maců s Arm procesory?

Apple by měl své Arm procesory začít vyrábět v roce 2020, avšak jejich zdokonalování může trvat ještě klidně několik dalších let. Je velice pravděpodobné, že mezi prvními jablečnými počítači s Arm procesorem bude MacBook Air, kde si Apple své nové procesory pořádně „otestuje“. Jakmile zjistí, že je vše v pořádku, tak by se mohl uchýlit k postupnému uvolňování aktualizovaných zařízení s Arm procesory ve všech modelech.

Dnes nejčtenější

.