Zavřít reklamu

Technologičtí giganti to v poslední týdnech nemají lehké a kromě obav z narušování soukromí uživatelů se na jejich hlavu snáší také nepříjemnosti týkající se vztahů s Čínou. Nejedna ze společností si udržuje vřelé vztahy s východem právě podřizováním se tamní vládě, zaváděním nejrůznějších regulací a obecně dodržováním jakýchsi nepsaných pravidel. Z tohoto důvodu mělo proběhnout slyšení před kongresem Spojených států, kde by se společnosti hájily a vysvětlily, jak se věci mají. Apple se však nezúčastnil, a stejně tak slyšení zazdili i představitelé aplikace TikTok.

Nepokoje v Hong Kongu, čínská cenzura a nespočet nařízení čínské vlády, která technologickým gigantům dávají jasně najevo, jak mají k citlivým tématům přistupovat. Tedy v případě, že chtějí v zemi stále podnikat a nechtějí být terčem dalších regulací. V posledních týdnech se problémy jen hromadily, a proto kongres Spojených států uspořádal slyšení, kde měly společnosti obhájit své činy a sypat si popel na hlavu. Ne každá z oslovených společností se ale zúčastnila a setkání se vyhnul jak Apple, tak aplikace TikTok. Největší problém s absencí představitelů měl senátor Josh Hawley, jenž byl jeden z iniciátorů slyšení. Podle něj jak jablečná společnost, tak TikTok reprezentují totéž nebezpečí, a to jsou příliš vřelé vztahy s Čínou, za něž často platí daň právě koncoví uživatelé.

Jelikož je TikTok původem čínská aplikace, operující také ve Spojených státech, obává se senátor především narušení soukromí, potenciálních krádeží dat a také problémů týkajících se lidských práv. Když přišla řeč na Apple, zmínil Hawley především kompromisy, jichž musela jablečná společnost dosáhnout, aby na čínském trhu mohla fungovat a podnikat. Sice vyzdvihl bezpečnost zařízení a zodpovědný přístup společnosti k otázce soukromí uživatelů, ale i přesto se podle něj jedná o možnou hrozbu. Zejména se obává toho, že se kvůli zisku Apple vzdá svých předchozích slibů a podřídí se čínské vládě. Konec konců, stačí se podívat na události uplynulého měsíce, jako bylo odstranění protestní aplikace z App Storu nebo oficiální prohlášení Tima Cooka, kde se zastával hongkongské policie. Uvidíme, zda se Apple poučí a přistoupí k této problematice čelem, nebo se brzy dočkáme další nepříjemné kontroverze.

Dnes nejčtenější

.