Zavřít reklamu

Apple coby jedna z největších technologických společností na světě uzavřel za dobu své existence partnerství s řadou různých firem, umělců, ale třeba také vládními institucemi nebo neziskovými organizacemi. Zatímco některá partnerství se nám mohou jevit jako logická a pochopitelná, nad jinými se možná trochu pozastavíme. Která jsou nejzvláštnější partnerství v historii cupertinského giganta?

United Airlines

Co má Apple společného s aerolinkami? Na první pohled vlastně nic. Ve skutečnosti ale společnost Apple v současné době jedná s leteckou společností United Airlines o možnostech vylepšení jednoho z jejích terminálů v Kalifornii. Zatím není jasné, co přesně je předmětem dohody obou společností, nicméně terminál, o který se jedná, se nachází na sanfranciském mezinárodním letišti. Společnost Apple je zároveň jedním z největších a nejvýznamnějších zákazníků United Airlines. Nechme se překvapit, co z této spolupráce nakonec vzejde.

Továrna na sojovou omáčku

Připadá vám nepochopitelné, proč by se technologický gigant jako je Apple měl pouštět do spolupráce zrovna s výrobcem sojové omáčky? K tomuto zvláštnímu spojení opravdu v průběhu letošního roku došlo. Cílem partnerství ale neměla být sojová omáčka s Apple brandingem, ani nic podobného. Společnost Apple vyvíjí dlouhodobé úsilí na poli ekologické šetrnosti, udržitelnosti a obnovitelné energie, zatímco Wan Ja Shan, výrobce zmíněné sojové omáčky, disponuje prostory, na které lze umístit solární panely. Spolupráce tedy souvisí s tvorbou obnovitelné energie, detaily ale nejsou známy.

U2

Spolupráce společnosti Apple s irskou hudební skupinou U2 se na první pohled nejeví nijak bizarně. Kapela vydala v roce 2004 skladbu s názvem Vetigo, která se objevila také v reklamě na přehrávač iPod. O deset let později společnost Apple oznámila partnerství s touto skupinou. Ze spolupráce vzešlo album s názvem Songs of Innocence, které bylo bezplatně nabízené uživatelům přes iTunes. Nadšeného přijetí se ale tato novinka nedočkala – uživatelé si stěžovali na to, že se album bez jejich souhlasu stáhlo do jejich iTunes knihovny, a frontman kapely Bono Vox se nakonec za tento marketingový přešlap veřejně omluvil.

Google

Společnosti Apple a Google jsou v současné době vnímány spíše jako diametrálně odlišné, a to zejména co se týče přístupu k digitálnímu soukromí. Zatímco Apple má o soukromí svých uživatelů starost a chrání ho, Google často uživatelská data využívá nejen pro zlepšení svých služeb, ale také třeba k reklamním účelům. Přesto je ale Google v iOS zařízeních nastaven jako výchozí nástroj pro vyhledávání. Firmu toto prvenství nicméně stojí nemalé peníze.

Samsung

Vztah mezi společnostmi Apple a Samsung by se asi nedal nazvat vyloženě partnerským. Jeden druhého ale v jistém směru zkrátka potřebují. Jako výrobci smartphonů si Apple a Samsung pochopitelně vzájemně konkurují, Apple se ale na Samsung dlouhodobě spoléhá coby na stěžejního dodavatele OLED panelů pro iPhony. Cupertinská společnost je pro firmu Samsung jedním z největších externích zákazníků a obě firmy tak na sebe musí vzájemně poměrně hodně spoléhat.

Oprah

V březnu letošního roku oznámila společnost Apple partnerství s populární moderátorkou Oprah Winfrey. Zpočátku to vypadalo, že se Oprah bude jen spolupodílet na tvorbě obsahu pro streamovací službu  TV+, nakonec se ale její působnost ještě více rozšířila. Moderátorka dokonce kvůli spolupráci s výrobcem iPhonů opustila pořad 60 Minutes a plánuje veškerou energii investovat do nově vzniklého partnerství. Spolupráce Applu se slavnou moderátorkou sice nepůsobí vyloženě bizarně, ale ruku na srdce – předpokládali byste ji?

Dnes nejčtenější

.