Zavřít reklamu

Obchodní válka až do nedávna běžela na plné obrátky, což v praxi pro většinu technologických společností znamenalo další výdaje spojené s dovozem zboží zpátky do Spojených států. Největší tlak byl samozřejmě vyvíjen na giganty, kteří vyráběli v Číně a hodlali zboží importovat zpět. To se americkému prezidentovi příliš nelíbilo, a ač Apple v minulosti žádal o výjimku z proclení, nebyla mu udělena. Vypadá to ale, že se situace pomalu obrací a jablečná společnost by mohla mít záblesk naděje.

O neustálých obchodních sporech mezi Čínou a Spojenými státy píšeme téměř pravidelně, ale nynější novinky se ponesou spíše v optimističtějším duchu. Díky aktuálnímu vyjednávání mezi mocnostmi se podařilo docílit hrubého návrhu potenciální dohody, což je v tomto ohledu obrovský pokrok a nejednomu technologickému gigantovi se ulevilo. Stejně je na tom Apple, kterému tíha cel příliš neprospívala, a tak společnost před nějakým časem požádala o výjimku. Z celkových 16 žádostí jich bylo 10 schváleno, avšak na počátku září v platnost vešly vyšší daně, které se vyšplhaly na 25% z celkové ceny zboží. To Apple donutilo požádat o další výjimku, jež by umožnila společnosti vyhnout se dodatečným clům, které v případě Macu Pro platí v plné výši. Co se dalších jablečných zařízení, včetně iPhonu, AirPods a Apple Watch, týče, aktuálně se míra proclení drží na 15%.

Především díky pokračujícím vyjednáváním by tentokrát zbytek žádostí mohl být schválený, což by Applu v mnoha ohledech výrazně ulehčilo. Přece jen, 15% je pořád poměrně hodně a ve finále vyšší sazba ovlivňuje i konečnou cenu zařízení. Momentální seznam produktů, které by mohly být potenciálně zbaveny nutnosti proclení, čítá zhruba 11 položek, kde nechybí kromě telefonů, chytrých hodinek a sluchátek také různé komponenty. Nezbývá než čekat, zda americký prezident Donald Trump výjimku potvrdí, nebo bude trvat na svém a Apple bude muset přesvědčit obchodní komoru. V každém případě je na místě podotknout, že hlava Spojených států se aktivně snaží podporovat lokální výrobce, což by mohlo jablečnou společnost kvůli výrobě v Číně mírně znevýhodnit.

Dnes nejčtenější

.