Zavřít reklamu

To, na co profesionální grafici a zároveň také jableční příznivci čekali, je konečně tady. Společnost Adobe, která stojí za populárními grafickými programy v čele s Photoshopem, bude v dnešních pozdějších hodinách konat vlastní konferenci Adobe Max. Na tom by nebylo nic zajímavého, kdyby ještě před ní Adobe nevydalo očekávaný Photoshop pro iPady. Bohužel, už v minulých zprávách postupně prosakovalo na povrch, že Photoshop pro iPady bude v určitých funkcích a vlastnostech „osekaný“. Tyto zprávy se s vydáním oficiálního Photoshopu pro jablečné tablety potvrdily.

I přesto, že je uživatelské rozhraní velice podobné tomu, které známe z počítačové verze Photoshopu, tak se nejedná o plnohodnotnou aplikaci. Prozatím se Adobe zaměřuje na základní nástroje pro retušování a skládání vrstev, později se však prostřednictvím aktualizací dočkáme dalších a dalších funkcí. Aplikace má samozřejmě také podporu Apple Pencil, která vám může usnadnit mnoho různých akcí a práci s nástroji. Doufejme tedy, že se postupem času stane z Photoshopu pro iPad opravdu plnohodnotný Photoshop, který známe z Macu. Photoshop pro iPady je součástí předplatného Adobe Creative CC. Pokud už si tedy Photoshop předplácíte, můžete jej využívat také na iPadu v rámci toho samého předplatného. Pokud si předplatné neplatíte, máte k dispozici třicetidenní zkušební verzi zdarma. Vzhledem k tomu, že je Photoshop součástí Creative Cloud, tak jsou všechna vaše díla synchronizována napříč všemi zařízeními.

Adobe v App Storu prezentuje nový Photoshop v několika základních bodech. Hned prvně uvádí, že nyní můžete vytvářet .PSD soubory i přímo na iPadu, samozřejmě s podporou využívání vrstev. Rozdíly nenajdete také v nastavení rozlišení a v dalších aspektech – to, co vytvoříte na Macu, můžete bez problému přenést na iPad a naopak. V dalším bodě se Adobe zabývá jednoduchým využíváním nástrojů pomocí gest. Nesmí chybět také zmínka o Creative Cloudu – všechna vaše práce se samozřejmě synchronizuje na všechna vaše zařízení, nemusíte tedy využívat flash disku apod. Úpravu kompozice můžete provádět pomocí klasických nástrojů laso, anebo třeba pomocí rychlého výběru. Nechybí štětec, společně s nástroji pro retušování – razítko a záplata. Adobe Photoshop pro iPad je k dispozici pro všechny iPady Pro, dále pro iPad mini 4, iPad mini 5 a iPad Air 2. Prozatím jsme se nedočkali podpory pro 10.5″ iPad Air a klasických iPadů. Zároveň je nutné, abyste kromě podporovaného zařízení měli nainstalovaný také iPadOS 13.1 a novější.

Dnes nejčtenější

.