Zavřít reklamu

Před pár týdny se na našem magazínu objevila recenze na chytrý náramek Fitbit Charge 3, který si od nás vysloužil pozitivní hodnocení. Nyní nám do redakce dorazil další produkt od Fitbitu – konkrétně smartwatch Versa Lite. I přesto, že jsme se nedávno dočkali uvedení již druhé generace těchto chytrých hodinek bez označení Lite, přišlo nám fajn recenzi na tento zajímavý kus nositelného příslušenství zveřejnit. Přece jenom, první generace se s uvedením té druhé stala levnější a je tak atraktivní pro více uživatelů. Pojďme se tedy na model Versa Lite podívat podrobněji

Určitě vás hned na úvod zajímá, jaký je rozdíl mezi klasickou edicí Versa a Versa Lite. Edice Lite je samozřejmě „odlehčená“ o různé technologické vychytávky. Přišla například o dvě ovládací tlačítka na boku zařízení, dále také o gyroskop, výškoměr, W-Fi a NFC. Hodinky Fitbit Versa Lite nejsou schopné počítat vystoupaná patra a bazény při plavání. Absence gyroskopu poté způsobuje lehké rozdíly v počítání kroků, o nic dramatického se ale alespoň dle výrobce nejedná. Kvůli odstranění NFC navíc nejste schopni hodinkami platit, což možná mnohé z vás lehce zklame. Ani jeden z modelů nemá modul GPS, takže s sebou tak jako tak musíte brát telefon.

Na první pohled vás určitě zaujme vzhled hodinek, který v obou případech velmi připomíná vzhled právě Apple Watch. A ještě aby ne, když hlavním cílem Fitbitu bylo vytvořit takové hodinky, které budou dostupné pro širokou škálu lidí a zároveň nebudou stát půlku průměrné měsíční mzdy. Fitbit se tedy rozhodl, že vezme koncept úspěšných Apple Watch a vytvoří produkt, který bude na první pohled připomínat právě hodinky od Applu, avšak bude funkcemi přizpůsoben ceně. A to se ve výsledku skutečně povedlo.

Balení

Balení Fitbit Versa Lite vás určitě neurazí, jelikož v něm najdete všechno, co je potřeba. Samotná krabička je zpracována velmi přehledně. Na přední straně naleznete hodinky v celé jejich kráse a vzadu poté popis všeho, co dokáží. Pokud se podíváme dovnitř krabičky, zde kromě samotných hodinek naleznete druhý řemínky. Fitbit, podobně jako Apple, ke svým wearables dodává řemínky ve dvou velikostech, tedy s označením S a L. Každý člověk má totiž jiný průměr zápěstí a jeden typ řemínku by tak nemusel vyhovovat všem. Jelikož však není přibalení dvou velikostí řemínků zatím u výrobců smartwatch v žádném případě standardem, za tento krok zaslouží Fitbit rozhodně palec nahoru.  Pod „poklopem“ krabičky dále najdete nabíjecí kolébku s USB konektorem, adaptér do elektrické sítě byste však hledali marně. Kromě hodinek, náhradního řemínku a nabíjecí kolébky samozřejmě v balení nesmí chybět také papírová dokumentace v podobě návodu k použití.

Aplikace Fitbit a propojení s iPhonem

Abyste mohli hodinky vůbec začít používat,  nejprve je musíte spárovat s vaším iPhonem (potažmo telefonem s Androidem), respektive s aplikací Fitbit, kterou si stáhnete z App Storu či Google Play. Proces spojení je velice jednoduchý. V aplikaci Fitbit se přihlásíte ke svému účtu (popřípadě si jej vytvoříte), a poté pouze aplikaci řeknete, jaké zařízení se snažíte přidat. Aby vám mohla aplikace správně počítat kroky a provádět další akce, tak jí samozřejmě musíte sdělit vaši výšku, váhu a pohlaví. Nyní si stačí projít samotným procesem párování, při kterém zadáte do aplikace číslo, které se zobrazí na obrazovce hodinek. Pak už si jen stačí projít obrazovkami, které vás naučí s vašimi novými hodinkami pracovat. Součástí aplikace jsou poté podrobné statistiky vaší aktivity, například počet kroků, spálených kalorií a další.

Mnohé z nás bude určitě zajímat, jak si hodinky rozumí s iPhonem, a jak moc jsou přesné. Pokud se podíváme na stránku měření kroků a porovnáme údaje s Apple Watch (v mém případě konkrétně Series 4), tak zjistíme, že u Versa Lite získáme ve výsledku o něco menší počet, řádově však o jednotky procent. Měření tepové frekvence je velice přesné a při porovnání s Apple Watch jsem se dostal na prakticky totožné hodnoty, sem tam se naměřená hodnota lišila maximálně o 2 bpm. Se zobrazováním notifikací jsem se ze začátku lehce pral. Ty se prvně nechtěly zobrazovat vůbec, avšak stačilo v nastavení aplikace Fitbit povolit tzv. funkce All Day Sync a Always Connected. V nastavení notifikací jsem poté povolil Messages and Calls, a poté také Fitbit Notifications u určitých aplikací. Notifikace se po tomto nastavení zobrazují velmi spolehlivě. Sledování aktivity poté nabízí sledování běhu, cyklistiky, silového tréninku dalších dohromady 15 aktivit. Zajímavá je také možnost integrace s aplikací Strava, kterou si mnoho uživatelů oblíbilo. Na druhou stranu, bohužel Fitbit nespolupracuje s nativní aplikací Zdraví od Applu, což nelze hodnotit jinak než negativně.

Sledování spánku

Apple Watch měly u své poslední představené páté generace nabídnout možnost sledování spánku, avšak bohužel jsme se této funkce nedočkali. A právě v tomto ohledu vedou hodinky Versa Lite, které možnost sledování spánku nabízí. Ve výchozích předvolbách je nastaven cíl každodenního spánku na 8 hodin. Pokud si tento cíl chcete upravit, tak samozřejmě můžete, je však ale všeobecně známo, že právě 8 hodin spánku denně je pro lidské tělo naprosto ideální. Někteří lidé mají často problém s tím, že nedodržují pravidelný spánkový režim – a s tím vám mohou Versa Lite také pomoci. Kromě budíku si samozřejmě můžete také nastavit notifikaci, která vás informuje o tom, že máte ulehnou do postele a chystat se ke spánku. Postupem času si pomocí Versa Lite můžete zobrazit kompletní spánkovou metriku, včetně přesných časů, kdy jste šli spát, jak dlouho spíše a kolik času trávíte v jednotlivých fázích spánků. Versa Lite se poté sesbírané údaje pokusí porovnat s ostatními uživateli, které spadají do vašeho věku, a poradit vám, jak můžete spát lépe.

Zpracování hodinek a displej

Pokud se podíváme na stránku zpracování hodinek, zjistíme, že je na svou cenu velice férové. Tělo je vyrobeno z hliníku, který na omak připomíná ten z Apple Watch. Na spodní straně najdete několik senzorů společně s dotykovými plochami pro připojení nabíječky. Na první pohled si též všimnete, že v případě Versa Lite chybí v porovnání s klasickými Versa u senzorů malý otvor pro barometr. Na boku poté nenaleznete tři tlačítka, ale pouze jedno jediné. Fitbit Versa Lite jsou k dispozici ve čtyřech různých variantách – bílá, modrá, morušová (fialová) a lilková. Řemínky k těmto hodinkám jsou poté k dispozici v šesti různých barvách. Testované hodinky jsou v bílém provedení společně s bílým řemínkem.

Co se týče displeje, pokud čekáte veliký displej přes celou přední plochu hodinek, zklamu vás. Rámečky displeje jsou tak veliké, že se na spodní rámeček dokonce vešlo i logo Fitbitu. Po prvním spuštění zjistíte, že mezi displejem a ochranným sklem je zřejmě relativně velká mezera, která je vidět, což nepůsobí zrovna špičkově. Nicméně za 3390 korun, za které jsou nyní hodinky prodávány, se dá tento neduh odpustit. Úhlopříčka displeje je 34 milimetrů, jeho rozlišení je pak 300×300 pixelů a překvapí vás především údaj o svítivosti displeje. Ta dosahuje hodnoty až 1000 nitů – veškeré informace a notifikace, která vám na hodinky přijdou, si tedy v pohodě přečtete i na přímém slunci. Z mého pohledu vnímám displej Fitbit Versa Lite vzhledem k jejich cenovce velmi dobře. I když je podle mě zbytečně „zapuštěný“, tak tohle negativum minimálně vyrovnává vysoká svítivost. V porovnáním s Apple Watch dokonce v některých případech na přímém slunci dokáží Versa Lite informace zobrazit čitelněji. Špatné není ani podání barev a vlastně ani ničeho jiného, co displej dokáže zobrazovat, byť s Apple Watch se v tomto směru samozřejmě rovnat nemůže.

fitbit_versa_lite25

Ciferníky a aplikace

S displejem jdou ruku v ruce také ciferníky – když totiž hodinky rozsvítíte, tak ciferník je to, co vidíte jako první. Oproti Apple Watch, respektive watchOS, kde máte k dispozici několik ciferníků, u kterých si můžete změnit komplikace, na to jde Fitbit jinak. U svých hodinek si můžete jednoduše vybrat z tisíců různých ciferníků, které vytvořili uživatelé. Změnu ciferníku provedete tak, že otevřete aplikaci Fitbit, kde poté kliknete na ikonu účtu, a poté rozklikněte vaše hodinky. Poté rozklikněte možnost Clock Faces, kde se přesuňte do Pick a New Clock. Zde si poté můžete zobrazit dostupné ciferníky. Pokud budete s některým spokojeni a budete jej chtít využít, tak na něj klepněte a zvolte možnost Select.

Aplikace si poté do vašich hodinek můžete stáhnout velmi podobně, jako ciferníky. Opět se přesuňte do aplikace Fitbit, kde klikněte na ikonu účtu, a poté rozklikněte vaše hodinky. Poté rozklikněte možnost Apps, a poté All Apps. Podobně, jako v případě ciferníků, si můžete zobrazit všechny dostupné aplikace. Jakmile najdete aplikaci, kterou chcete nainstalovat, tak na ni klepněte a zvolte možnost Install. Berte však v potaz, že některé ciferníky a aplikace mohou být zpoplatněné. Proto se vždy před instalací podívejte, zdali ciferník či aplikace něco nestojí.

A jak jsou na tom řemínky?

Stejně jako v případě nedávno recenzovaného náramku Fitbit Charge 3, i v tomto případě je řemínek vyroben ze speciálně upraveného plastu, který na první pohled připomíná silikonové řemínky. Pravdou však je, že řemínky od Fitbitu jsou o něco tužší a tím pádem nejsou tak ohebné. Tyto řemínky jsou neprodyšné, což se může občas hodit, avšak na druhou stranu může neprodyšnost způsobovat některým uživatelům nepříjemnosti. Pokud se například hodně potíte a máte citlivou pokožku, tak musíte počítat s možnými vyrážkami po dlouhodobějším nošemí. Na druhou stranu si samozřejmě můžete zakoupit i jiný než přibalený řemínek. Ty jsou pro Versa i Versa Lite naprosto totožné, a tak se při koupi nemusíte bát, že byste je zaměnili. Mechanizmus upevnění řemínku je poté zkonstruován na jakousi „páčku“, kterou musíte pro výměnu řemínku odháknout. Pravdou je, že sundávání řemínku je o mnoho jednodušší, než jeho opětovné připínání. Bude to chtít trochu trpělivosti a cviku, avšak jakmile řemínek vyměníte po několikáté, tak si na mechanizmus zvyknete.

fitbit versa lite

Ovládání pomocí gest je jednoduché

Fitbit si u verze Lite řekl, že zákazníci ztratí komfort dvou tlačítek navíc, pomocí kterých si mohou vyvolat nějakou aplikaci či funkci. Zkrátka a jednoduše, u Lite verze si musíte vše najít a spustit pomocí gest, které provádíte na displeji hodinek. Rozhodně se však nejedná o negativní vlastnost, byť samozřejmě odemknutí hodinek a spuštění aplikace je o něco pomalejší, než stisknutí tlačítka na těle hodinek. Fitbit ale zkrátka někde v případě levnější Lite verze odlehčit musel – přece by nevydával dva naprosto totožné produkty.

Gesta jsou na hodinkách velmi jednoduchá a hlavně logická. Seshora si můžete jednoduše, podobně jako třeba na iPhonu, otevřít notifikační lištu s oznámeními. Pokud se na hlavní obrazovce posunete doprava, můžete si zobrazit všechny položky v menu. Pokud posunete prst zdola nahoru, zobrazí se váš aktuální přehled aktivity. Na hlavní obrazovce si poté můžete přepnout dolní zobrazení aktivity – pouhým klepnutím na displej si můžete zobrazit aktuální tep, počet ušlých kroků, anebo spálené kalorie. Veškerý přehled o fitness a aktivitách poté můžete samozřejmě sledovat v aplikaci Fitbit.

fitbit versa lite

Závěr

Pokud hledáte perfektního společníka, který bude schopný sledovat vaši fitness aktivitu, byť s lehkými omezeními, tak vám mohu Fitbit Versa Lite doporučit. Rozhodně je na zvážení, zdali by nebylo lepší si pár stovek korun připlatit za klasickou verzi. Pokud však nepatří plavání mezi váš oblíbený koníček a nevadí vám, že vám hodinky nebudou ukazovat nadmořskou výšku, rozhodně bych se Versa Lite nebál. Absence dvou tlačítek rozhodně není omezující, naopak to beru jako plus. Fitbit Versa Lite jsou skvělým kandidátem i v případě, že vás při kupování chytrých hodinek nejvíce zajímá cena. Pokud tedy nové Apple Watch nepřipadají v úvahu, mohou Fitbit Versa být tím pravým ořechovým.

Dnes nejčtenější

.