Zavřít reklamu

Představení nové generace Macu Pro jsme se sice dočkali už na letošní WWDC, na start jeho prodejů však stále čekáme. Apple sice v létě slíbil, že Mac Pro uvolní v průběhu podzimu, avšak od té doby spuštění prodejů tohoto brutálně výkonného stroje nikterak nekomentoval. Nyní to však vypadá, že jsme od něho skutečně blízko. 

Apple dnes získal pro svůj Mac Pro důležitou certifikaci FCC, která je potřebná jako jedna z mnoha pro spuštění prodejů stroje. A jelikož Apple zpravidla právě o certifikaci FCC žádá těsně před chystaným spuštěním prodejů, když už má ostatní certifikace vyřízené, je více než pravděpodobné, že nás od příchodu Macu Pro na pulty obchodů dělí poslední hodiny či dny. Oznámit by jej teoreticky mohl už dnes večer Tim Cook při rozhovorech s investory v rámci čtvrtletního oznámení finančních výsledků, které vypukne ve 22 hodin našeho času. 

Nový design, nová úroveň výkonu

Nový Mac Pro se od své předešlé generace v mnoha směrech liší. Apple u něj zvolil svým způsobem tradiční počítačový design založený na skříni ve tvaru kvádru, do kterého jsou skládány veškeré komponenty. Nový Mac Pro může být osazen až 28jádrovým procesorem Intel Xeon, až 1,5 TB ECC RAM pamětí či 4 TB SSD diskem. K dispozici je také osm rozšiřovacích PCIe slotů, díky kterým by měl jít Mac velmi zajímavě přizpůsobovat na míru jeho majitelům. Ostatně, přizpůsobitelnost by měla být jednou z jeho hlavních zbraní. 

Novinka bude v USA startovat na 5999 dolarech, přičemž za tuto cenu dostanete osmijádrový Intel Xeon, 32 GB EEC RAM, grafiku Radeon Pro 580X či 256 GB SSD. Vyšší konfigurace pak budou stát samozřejmě mnohem víc, avšak kolik přesně není zatím vzhledem k nepřístupnému konfigurátoru jasné. Jasná je však už cena jednoho z nejzajímavějších doplňků tohoto stroje – konkrétně displeje Pro Display XDR, který se pyšní 6K rozlišením. Ten bude Apple prodávat za 4999 dolarů, přičemž za stojan k němu pak zaplatíte navíc 999 dolarů. 

Dnes nejčtenější

.