Zavřít reklamu

Apple dál pálí jednu aktualizaci systémů za druhou. Včera jsme se dočkali vydání iOS 13.2, které kromě oprav chyb a podpory AirPods Pro zmiňuje ve svém kódu i AirTags. Co to ale je? Redaktoři zahraničních webů pátrali a zjistili, že se možná jedná o název chystaného lokalizačního přívěsku od Applu. Pojďme to vzít ale pěkně popořadě. Redaktoři se zaměřili na patentové přihlášky, ve kterých se název AirTag vyskytl.

Ruská společnost zvaná Intelligent Systems of Businnes Control podala v červnu 2016 mezinárodní přihlášku (podle Smlouvy o patentové spolupráci, která má povahu mezinárodní smlouvy), kde se název AirTag vyskytl. V říjnu roku 2018 podala tato společnost u Amerického patentového úřadu patent, který rovněž hovořil o AirTagu a jeho popis se velmi podobal patentové přihlášce podané v roce 2016. Patentová přihláška byla ale USA v roce 2018 zamítnuta, schválena byla až v srpnu 2019. 28. srpna letošního roku, tedy v ještě třicetidenním připomínkovém období, do procesu zapsání přistupuje coby právní zástupce společnosti advokátní kancelář Baker & McKenzie, která v minulosti už několikrát spolupracovala s Applem v mnoha zemích. Po připomínkovém období bylo vlastnictví ochranné známky převedeno na společnost GPS Avion LLC. Ta byla založena v červenci 2019 za pomoci Corporation Trust Company, což je zjednodušeně řečeno instituce, která se zabývá právem obchodních korporací a pomáhá právním zástupcům efektivně a de iure zakládat obchodní společnosti. Podle zahraničních novinářů jsme kombinaci Corporation Trust Company a Baker & McKenzie mohli už několikrát vidět. Byť žádný přímý důkaz není, je na základě výše zmíněného možné, že se lokalizační přívěšek, o kterém se dříve hovořilo jako o „Apple Tagu“, bude jmenovat právě AirTag.

A samotný patent? Podle popisu patentu se jedná o jakýsi „systém radiofrekvenční identifikace.“  Pod poměrně nicneříkajícím názvem se skrývá technologie, který by prý mohla být implementovaná do karet, štítků, softwaru, kroužku na klíče, náramku, klíčů apod. Zařízení je údajně navrženo tak, aby jej bylo možné ihned a na dálku identifikovat, ale také použít k otevření zámku, bankovnictví apod. Text patentu tedy skutečně hovoří o lokalizačním přívěsku. Text jde ale dále a vidíme v něm i jiné prvky. Uvidíme tedy časem, zda se lokalizační přívěsek skutečně bude jmenovat AirTag a k čemu všemu uživateli poslouží. Toto zařízení se očekávalo už na zářijové keynote. Bohužel se ale tak nestalo. Možná tedy v následujících dnech či týdench.

Dnes nejčtenější

.