Zavřít reklamu

Apple včera večer vydal kromě aktualizací operačních systémů také několik měsíců očekávaná sluchátka, která podle očekávání nesou název AirPods Pro. Ty se chlubí oproti předešlým generacím výrazně jiným designem, a to jak v případě sluchátek samotných, tak v případě přepracování nabíjecí krabičky. AirPods Pro vsadily na „špunty“namísto klasických „pecek“, které zůstávají u AirPodů bez přívlastku Pro. Kromě těchto na první pohled viditelných změn se toho však událo mnoho i v oblasti technologií a hardwaru. AirPods Pro jako první špuntová sluchátka na světě disponují aktivním potlačováním hluku. Pojďme se na tuto vychytávku podívat detailněji.

Dva mikrofony

Základem pro správné fungování aktivního potlačení hluku je kvalitní mikrofon. U klasických sluchátek je tento mikrofon většinou umístěn někde na těle sluchátek, kde do něho může bez problému proudit okolní zvuk. V případě AirPods Pro Apple využil pro tuto funkci mikrofony dva (na každém sluchátku). Jeden z nich je klasicky umístěn na „nožce“, míří ven a snímá okolní hluk, druhý je poté namířen dovnitř, aby snímal nežádoucí zvuky zevnitř ucha.

Jak funguje aktivní potlačení hluku

Pro mnohé z vás je možná pojem aktivní potlačení hluku slovní spojení, které slyšíte prvně. Hned na začátek si musíme ujasnit rozdíly mezi aktivním a pasivním potlačením hluku, které se u sluchátek také objevuje – avšak nikoliv u AirPods. Aktivní potlačení hluku funguje díky mikrofonu (mikrofonům), které jsou umístěny na sluchátkách. AirPods Pro pomocí těchto mikrofonů poslouchají okolní hluk, který poté kompenzují inverzním signálem. Tímto dojde k negaci zvuku a nežádoucí hluk je potlačen ještě před tím, než se zvuk dostane do vašich uší. Pasivní potlačení hluku poté nefunguje na bázi mikrofonů, nýbrž na klasickém „utěsnění“ ucha pomocí špuntu a dalších vychytávek.

200x za sekundu

Aktivní potlačování hluku tak, jak jsme si ho popsali v odstavci výše, se dolaďuje průběžně až 200x za sekundu. Během jediné sekundy tedy dokáží AirPods Pro až 200x vytvořit inverzní signál, který zneguje okolní hluk. Apple udává, že tato vlastnost vás kompletně pohltí a výsledný zvuk hudby, podcastů a hovorů je jednoduše bezchybný.

Režim propustnosti

Inženýři v Applu mysleli doopravdy na všechno. U většiny sluchátek s aktivním potlačením hluku najdete na jejich těle tlačítko, pomocí kterého můžete tuto funkci deaktivovat. To se hodí především tehdy, když chcete s někým mluvit – v případě aktivního potlačení hluku byste totiž dotyčného neslyšeli. Proto si můžete u AirPods Pro aktivovat režim propustnosti, pomocí kterého dojde k propuštění určitých zvuků, například tedy mluveného slova. Osoby tak uslyšíte naprosto čistě a přirozeně. Režim propustnosti budete moci ovládat pomocí tlakového senzoru na těle sluchátek, a to delším podržením. Nemusíte se tedy bát nevzhledného tlačítka.

Dobrý sluha, zlý pán

Aktivní potlačování hluku je bezesporu skvělou funkcí, díky které si vaše skladby, hovory a podcasty užijete skutečně naplno. Je však ale nutné podotknout, že v některých případech může být aktivní potlačování hluku nebezpečné. Stát se může během klasického dne doopravdy cokoliv a ve většině případů vám může okolní zvuk pomoci v rozpoznávání určitých situací. Ať už je to kvílení gum, zvuk běhu zloděje, anebo cokoliv jiného, všechny tyto zvuky bývají aktivním potlačováním odstraněny. Jednoduše řečeno můžete touto technologií přijít o jeden z velmi důležitých smyslů, a proto byste měli aktivní potlačování hluku využívat s rozumem a být vždy ve střehu.

Dnes nejčtenější

.