Zavřít reklamu

Čas od času se na internetu objeví zpráva o tom, že explodoval nějaký telefon. To však není tak úplně přesné Většinou to totiž není samotný telefon, co exploduje či vzplane, ale jeho baterie. I když je na explozi baterií expert Samsung (vtip), tak i baterie uvnitř iPhonu může začít hořet, anebo v tom horším případě vybuchnout. Vzhledem k tomu, že je na trhu mnoho různých kabelů a adaptérů, které jsou několikanásobně levnější, než originální příslušenství, lidé často preferují právě nízkou cenu oproti kvalitě. Nemohou však právě neoriginální kabely a popřípadě adaptéry způsobit to, že dojde k vzplanutí či explozi iPhonu? Na to se podíváme v tomto článku.

Hned na úvod vám mohu říci, že kabel bez certifikace MFi může způsobit určité problémy – například vypadávání nabíjení, náhlé odpojování od počítače, apod. Rozhodně se však nestává, že by právě kabel způsobil přebití iPhonu, anebo jeho explozi. V originálních kabelech se sice nachází malé plošné spoje, avšak se správou napětí či proudu toho moc společného nemají. Ve většině případů tedy za vzplanutí mohou adaptéry, které se připojují do zásuvek. Rozhodně to ale není tak, že by každý neoriginální adaptér měl někdy vzplanout. Aby se něco takového stalo, tak by samotný adaptér musel konstruovat někdo, kdo se vůbec nevyzná v elektronice, anebo by muselo jednoduše dojít ke špatnému výrobnímu procesu.

iPhone jednoduše nepřebijete

Souvisejíci

Tvrzení, že můžete nějakým způsobem přebít baterii iPhonu a tím ji de facto zapálit, jsou jednoduše nesmysl. Elektrický proud není nikdy násilím „tlačen“ do baterie vašeho iPhonu. Jinými slovy, adaptér společně s kabelem rozhodně nenutí proud, aby se za každou cenu dostal dovnitř. Pokud je váš iPhone nabitý, tak si bere pouze tolik energie, kolik potřebuje k udržení svého nabití, popřípadě nabíjení úplně vypne. I přesto, že se v horní liště i při 100 % nabití objevuje ikona nabíjení, tak rozhodně k plnohodnotnému nabíjení nedochází. Nabíjení samo o sobě totiž regulují čipy, které se nachází uvnitř iPhonu. Už při 80 % nabití baterie iPhone zpomaluje nabíjení. Vzhledem k tomu, že baterie uvnitř iPhonů mají nejraději, když se pohybují mezi 20 až 80 % své kapacity, tak se navíc Apple rozhodl do iOS 13 přidat funkci Optimalizované nabíjení baterie. Ta funguje tak, že iPhone naučí vaše návyky pro nabíjení zařízení. Například přes noc nedovolí, aby se iPhone nabil na více, než 80 %. Nabíjení do 100 % poté povolí těsně před tím, než se ráno vzbudíte.

Všechno tohle se dá přirovnat například k obyčejné žárovce. I přesto, že elektrická síť uvnitř vašeho domu dokáže poskytnout dostatek elektrické energie například k 1000 wattovému ohřívači vzduchu, tak stejně tak může elektrická síť dodat elektrickou energii 12 wattové žárovce. Žárovka tedy nepraskne a ohřívači vzduchu může být bez problému dodáván dostatek elektrické energie. I díky tomu můžete používat nabíječky (rychlonabíječky), které mohou dodávat větší proud. iPhone tedy můžete nabíjet klasickou „malou“ nabíječkou, která poskytuje proud 1 A, ale také klidně 12 wattovou nabíječkou, která má 2.4 A. Problém může paradoxně přijít naopak s příliš slabou nabíječkou. Pokud iPhone připojíte ke slabé nabíječce, tak jí čip „předá informaci“ o tom, kolik potřebuje proudu. Některé adaptéry si jednoduše neuvědomí, že takový výkon nejsou schopné dodat a začnou se přetěžovat. Přetěžováním se začnou zahřívat a pokud včas nezasáhnete, popřípadě pokud nemá adaptér nějakou pojistku, tak může být oheň na střeše – a to doslova.

Abychom vše uvedli na pravou míru, je třeba říci, že USB má speciální specifikace pro nabíjení. To znamená, že všechny nabíječky, které jsou certifikovanými USB nabíječkami, se musí „domluvit“ s konektorem a baterií nabíjeného zařízení na tom, kolik proudu mají „pustit“. Pro správné nabíjení tedy nemusíte sáhnout po originálním příslušenství od Applu, ale po jakémkoliv příslušenství s certifikací USB.

Problémem může být napětí

Celá výše uvedená kapitola se věnovala především proudu, nikoliv napětí. Právě napětí však může vašemu iPhonu uškodit. Pokud byste k iPhonu, který očekává 5 V, připojili třeba 10 V nabíječku, stále by nejspíše nedošlo k poškození baterie ani požáru, avšak zcela jistě by došlo k poškození nabíjecího konektoru. V tomto případě se z vašeho iPhonu klidně může začít kouřit, anebo můžete cítit nepříjemný pach. Upřímně jsem ale snad v životě neviděl žádný adaptér pro nabíjení mobilních zařízení, který by měl jinou hodnotu, než 5 V. Společnost, která by vytvořila USB adaptér s více, než 5 V, by musela být opravdu mimo realitu. U některých adaptérů se tedy spíše můžete setkat s ním, že nejsou schopné konstantně dodávat přesně 5 V. To znamená, že se dodávané napětí pohybuje třeba mezi 4.5 V a 5.5 V. Většina mobilních zařízení je na tyto výkyvy stavěná, při nejhorším může dojít například k pomalejšímu nabíjení.

USB-PD a „rychlonabíječky“

Power Delivery může nabídnout hned několik „nabíjecích profilů“.

Prozatím jsme se bavili pouze o klasických nabíječkách, nikoliv o těch rychlonabíjecích. U iPhonů 11 Pro se objevil „nový“ typ nabíječky, který má 18 wattů a lze jej tak považovat za rychlonabíječku, konkrétně s označením PD (Power Delivery). Jedná se mimochodem o stejnou nabíječkou jakou Apple přibaluje k iPadům Pro (2018) Pravidla pro konektor USB-C, kterého technologie Power Delivery využívá, jsou lehce jiná, než v případě klasických nabíječek. USB Power Delivery totiž může nabídnout hned několik „nabíjecích profilů“, které nabízejí jak odlišné dodávání proudu, tak také napětí. To znamená, že se iPhone musí s adaptérem domluvit na tom, jaký z těchto profilů potřebuje, a jaký je pro něj nejlepší. Pokud by se iPhone domluvil špatně a adaptér by aplikovat špatný nabíjecí profil, například s 20 V, došlo by k takovým problémům, které jsme si popsali v kapitole výše.

Je dosti možné, že přesně kvůli tomu Applu trvalo tak dlouho, než přišel s vlastními USB-C Power Delivery nabíječkami. Aby došlo ke správné domluvě mezi iPhonem a adaptérem, tak se právě v tomto případě doporučuje zakupovat příslušenství přímo od Applu, anebo od jiné společnosti, která u svých produktů využívá certifikátu MFi. Vsadím se, že nechcete, aby se kvůli levnému kabelu váš iPhone za několik (desítek) tisíc korun usmažil.

Proč tedy baterie explodují?

Baterie mohou explodovat hned v několika případech. Mezi jeden z nejčastějších případů patří to, že při výměně nesáhnete po originální baterii, nýbrž po baterii od výrobce třetí strany. Neoriginální baterie jsou samozřejmě levnější, mnohdy i třeba o polovinu oproti originálu, což se ve výsledku musí někde projevit. Sestrojení baterie není pro společnosti, které se bateriemi zabývají, nikterak těžké – mnoho těžší je integrovat speciální obvody, které se starají o správný chod a chování baterie. A právě špatná implementace těchto obvodů může ve spojení s připojenou nabíječkou způsobit problém ve formě vzplanutí či exploze. Risk s využitím neoriginálních baterií je dokonce tak velký, že se Apple dost možná v budoucnu rozhodne pro zakázání využívání neoriginálních baterií.

Další případ, kdy může baterie vybuchnout, je v případě jejího mechanického poškození. Pokud máte nějakým způsobem zničený telefon, a to takovým způsobem, že mohlo dojít i k narušení struktury baterie, tak se dřív nebo později baterie může nafouknout, popřípadě může začít hořet. Často se můžete s poškozenými a „pomačkanými“ bateriemi setkat také po výměně baterie, kdy dojde k nesprávnému vytažení staré baterie z přístroje. Takovou baterii byste měli okamžitě přestat používat a v žádném případě ji nevyhazovat do koše. Baterie patří do speciálních kontejnerů, které v dnešní době najdete snad v každém supermarketu.

Dnes nejčtenější

.