Zavřít reklamu

Pokud patříte mezi zaryté fanoušky jablečné společnosti, už jste si určitě párkrát všimli, že rozhodně nepatří mezi firmy, které si nedokáží udělat legraci. To ostatně dokazují i různé easter eggy, které se nachází v samotných systémech, ale třeba i na prezentacích novinek každý rok. Pokud o termínu „easter egg“ slyšíte prvně, tak se jedná o jakousi vtipnou skrytou funkci či jinou věc, která může být vyobrazena v různých formách. Nejčastěji jej najdete v počítačových hrách, u Applu jsou však často easter eggy využívány v podobě ikon aplikací, či například v již zmíněných prezentacích. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 9 největších easter eggů, které kdy Apple ve své historii připravil.

Ikona aplikace Diktafon

Pokud se podíváte na ikonu aplikace Diktaforn, ať už na iPhonu či na Macu, tak vám na ní nejspíše nepřijde nic divného. Nyní se však do aplikace přesuňte, spusťte nahrávání a řekněte slovo „Apple“. Pokud porovnáte graf nahraného zvuku společně s ikonou aplikace Diktafon, tak zjistíte, že jsou si velmi podobné. Ikona aplikace Diktafon je tedy vytvořena z nahraného zvuku, ve kterém osoba říká právě slovo „Apple“.

Kampaň Think Different

Reklamní kampaň Think Different od Applu patří mezi jednu z nejlegendárnějších kampaní na světě. Pokud jste ji sledovali, určitě se vám do paměti zaryla věta „Here’s to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers…“ I přesto, že je tato kampaň stará již přes 17 let, tak o ní v operačních systémech stále najdete zmínky. Ještě donedávna jste si mohli při otevírání aplikace TextEdit na Macu všimnout papíru, na kterém byla napsána dříve zmíněná věta. Tato ikona však už bohužel byla nahrazena, ale stačí, když někomu pošlete emoji knihy. Pokud si emoji přiblížíte, tak se opět na stránkách knihy nachází i nyní nachází text z kampaně Think Different.

Modrá obrazovka smrti

Společnosti Apple a Microsoft v dnešní době patří mezi nejhodnotnější společnosti světa. I když mezi nimi právem panuje rivalita, tak se rozhodně nedá říct, že by to bylo něco špatného. Ve finále mají obě společnosti vcelku přátelský vztah, avšak u zdravé rivality samozřejmě nemůže chybět také malé popichování. Pokud se v macOS přesunete ve Finderu do sekce Síť, ve které se nachází alespoň jeden počítač s nainstalovaným operačním systémem Windows, tak se ikona tohoto zařízení zobrazí jako počítač s modrou obrazovkou smrti.

Zakódovaná zpráva u videa z poslední konference

Souvisejíci

Jeden z posledních easter eggů je starý jen několik týdnů. Objevil se totiž při příležitosti představení iPhonů 11 a dalších zařízení, konkrétně v krátkém videoshrnutí, které se objevilo na YouTube. V určitém čase se u této prezentace na zlomek sekundy objeví modrá obrazovka smrti, ve které se nachází klasicky čitelná zpráva pro všechny fanoušky jablečné společnosti. Pod ní se poté nachází další zpráva, ta je však ale zakódovaná v binární soustavě. Pokud se chcete dozvědět, co se v této zprávě nachází, můžete si přečíst podrobnější článek, který jsme tomuto easter eggu věnovali. Naleznete jej vedle tohoto odstavce.

Brýle Steva Jobse

V celém jablečném ekosystému se v rámci webového prohlížeče Safari nachází možnost uložení webových stránek do tzv. Seznamu četby. Ikona funkce Seznam četby má tvar brýlí. Pokud se však na tyto brýle podíváte, nepřijdou vám nějak povědomé? Přesně takové totiž nosil zakladatel Applu a jeho bývalý výkonný ředitel, Steve Jobs.

easter eggy od Apple

Nedokončené stahování

Pokud zrovna na Macu stahujete nějaký soubor, tak si při jeho stahování můžete všimnout zajímavé věci. Datum u vlastnosti Vytvořeno je nastaven na 24. ledna 1984. Rozhodně se však nejedná o náhodně vybraný datum – právě v tento den totiž Steve Jobs představil vůbec první Macintosh.

Ikona aplikace Mapy

Mapy od Applu se v posledních letech stávají lepšími a lepšími, avšak k dohnání konkurence jim stále pár věci a funkcí chybí. Ještě před tím, než se příště do aplikace Mapy přesunete a budete chtít nastavit navigaci, tak se pozastavte nad ikonou této aplikace. Ani v tomto případě se nejedná o bezmyšlenkovitě vytvořený obrázek. Silnice s označením 280 rozhodně není smyšlená, byť naopak – protíná totiž Cupertino v Kalifornii, kde se nachází jak bývalý kampus Applu, tak také nový kampus Infinity Loop. A kousek kruhu na v pravém horním rohu? Přeci hlavní kampus Apple Parku, do kterého se Apple nedávno nastěhoval. Ostatně, i proto ikonu Map nedávno změnil na tuto.

Ikona profilu v macOS

Při vytváření profilu v macOS si můžete nastavit avatar vašeho profilu. Pokud si nevyberete vlastní fotografii, můžete využít předpřipravených avatarů. Na jednom z nich je vyobrazená vinylová deska – pokud si ji přiblížíte, tak zjistíte, že se na ni nachází „názvy skladeb“ – Magic, Revolution, Boom!Unbelievable. Nepoznávají se vám tyto slova náhodou? Na desce jsou totiž napsány z toho důvodu, že je velmi často používal Steve Jobs při představování nových produktů na jablečných konferencích.

Vtipná fakta v Terminálu

Každý člověk by měl vědět alespoň něco málo o historii celého světa. Pokud si chcete na vašem Macu jednoduše zobrazit nějaká historická fakta, nemusíte ani využít Safari pro vyhledání. Zajímavá fakta totiž naleznete i přímo v Terminálu – stačí do něj zadat příkaz (bez uvozovek) “cat /usr/share/calendar/calendar.history”. Poté příkaz potvrďte klávesou Enter a rázem se v okně Terminálu zobrazí hned několik historických faktů.

Dnes nejčtenější

.