Zavřít reklamu

Samořiditelná auta, která by vás dovezla na místo určení bez jakéhokoliv vašeho přičinění, jsou podle mnoha analytiků budoucností dopravy. Tento názor ostatně zastávají i mnohé technologické společnosti, které již na vlastních autech či minimálně samořiditelných systémech pracují, aby s nimi mohly v budoucnu v ideálním případě ovládnout automobilový průmysl. Jejich příchod je však zatím podle všeho relativně daleko, což si myslí i spoluzakladatel Applu, Steve Wozniak.

Woz, jak se tomuto podsaditému sympaťákovi přezdívá, se o samořiditelných autech rozpovídal na nedávné automobilnové konferenci v USA. Ačkoliv se on sám velmi rád označuje za milovníka nových technologií a fanouška všeho, co by mohlo svět změnit k lepšímu, v případě samořiditelných aut tomu tak není – respektive byl by, ale uvědomuje si, že tato technologie je zatím stále spíše v plenkách. “Za svého života se dle mého nedočkáme dosažení 100% samořiditelných aut. To znamená, že musíte být neustále připraveni převzít řízení. A co znamená to? Přeci, že se musíte stejně naučit řídit,” nechal se Woz slyšet a pokračoval: “Tesla ukázala, že samořiditlená auta mohou dělat takové chyby, které by neudělal ani ten nejhloupější řidič.” Tato slova zřejmě mnohé překvapila, jelikož byl Wozniak v minulosti dle svých slov velkým fanouškem Tesly a jeden by tak nečekal, že si do ní takto “kopne”. 

A co Apple? 

Vzhledem k tomu, že je Woznaik spojován především s Applem, jeden by čekal, že se právě o jablečné společnosti ve spojitosti se samořiditelnými automobily zmíní. Faktem však je, že ve svém projevu o Apple Woz ani nezavadil a to i přesto, že společnost podle dostupných informací vyvíjí vlastní automobil, který by ráda osadila samořiditelnými systémy, jenž testuje už pěkných pár měsíců na kalifornských silnicích. Nicméně vzhledem k tomu, že se informace o tomto projektu drží skutečně tvrdě pod pokličkou a Wozniak už není dávno v pozici, kdy by měl do všech projektů Applu vhled, se nedá jeho nezabroušení do tohoto tématu příliš divit. A jak vnímáte samořiditelná auta vy? Jsou podle vás budoucností dopravy, nebo naopak možným problémem? A za jak dlouho dorazí? 

Dnes nejčtenější

.