Zavřít reklamu

Jednou z nejzajímavějších novinek z macOS Catalina je kompatibilita s upravenými aplikacemi z iPadů, kterou jim mohou vývojáři vnuknout skrze nový nástroj Catalyst. Ten lze velmi zjednodušeně popsat jako program, díky kterému lze aplikaci vytvářet zkrátka tak, aby byla spustitelná na obou platformách bez nutnosti jakýchkoliv větších zásahů. Vývojářům tak odpadá nutnost vytvářet samostatnou aplikaci pro každou platformu, jako tomu bylo doposud. Nicméně zdánlivě skvělá novinka má zatím své mouchy, které trápí jak vývojáře, tak i samotný Apple. Ten ale naštěstí nedělá mrtvého brouka a nyní vývojářům přislíbil, že se jim pokusí pomocí různých zdrojů a podpory vývoj univerzálních aplikaci zpříjemnit. 

O plánech na zintenzivnění podpory vývojářů se rozpovídal pro CNET marketingový ředitel pro macOS, Todd Benjamin. Ten hodnotí novinku i přes drobná úvodní klopýtnutí jako naprosto skvělou, jelikož dokáže práci vývojářům velmi usnadnit. “Catalyst poskytuje vývojářům obrovský náskok a umožňuje jim rozšířit své pole působnosti i tam, kde třeba předtím vůbec nebyli – tedy i na Mac. To je skvělé jak pro ně, tak samozřejmě i pro Macy jako takové,” hodnotil celou vychytávku Todd s tím, že veškerou zpětnou vazbu, kterou Apple od vývojářů využívajících Catalyst má, bude chtít využít v jeho vylepšování v budoucnosti. To by se mohlo týkat třeba zavedení sdíleného předplatného na iOS a macOS aplikace, jelikož v současnosti na tuto věc Apple nepamatuje a uživatele “nutí” předplácet tutéž službu či aplikaci jednou na iOS/iPadOS a podruhé na Macu, přestože se jedná o totéž. Není se tak čemu divit, že právě tato věc leží mnohým vývojářům v žaludku a po Applu žádají, aby sdílené předplatné co nejdříve zavedl. 

Aby se vývojářům s Catalystem pracovalo co možná nejlépe, nebude se Apple zaměřovat jen na jeho vylepšení a případné opravy, ale i na určité seznámení vývojářů s ním. Proto pro ně vymýšlí nové možnosti, jak jim s transportem aplikací pomoci, protože se právě tato pomoc nakonec přetaví do vylepšené využitelnosti Maců, potažmo macOS. Jak přesně hodná vývojářům Apple pomáhat však bohužel Benjamin nenastínil, avšak v úvahu připadají například různé další materiály, které by jim mohly pomoci řešit některé problémy při převodu aplikací či jejich tvorbě. Nezbývá tedy než doufat, že se tato pomoci v Mac App Storu odrazí co nejdříve a přibudou do něj aplikace, které máme na iOS/iPadOS tak rádi. Zatím je jich totiž spíše poskrovnu. 

Dnes nejčtenější

.