Zavřít reklamu

Ještě pár měsíci se na našem magazínu o kryptoměně s názvem Libra objevovalo i několik článků za týden, avšak v poslední době o ní slyšet téměř nebylo. Ono ticho prolomilo včerejší vyjádření Marka Zuckerberga před americkými zákonodárci, který se v něm nechal slyšet, že neplánuje spuštění měny Libra do té doby, dokud neuklidní obavy a nepřesvědčí všechny americké zákonodárce o její bezproblémovosti. Vzhledem k tomu, že se společnost Facebook, která stojí především za vytvářením sociálních sítí, rozhodla „namočit“ do úplně jiného segmentu podnikání, vznikly totiž nemalé obavy, které vyústily například v pokusy Libru úplně zaříznout a do budoucna přijmout zákon, který by znemožnil technologickým firmám vstoupit do segmentu podnikání ve finančních službách. Za tímto pokusem stojí poslankyně Maxine Waters, která si pro Zuckerberga připravila pro včerejšek mnohem víc.

Společnost Facebook v čele s Markem Zuckerbergem přišla s vlastní kryptoměnou Libra již letos v červnu. Ze začátku všechno vypadalo velice slibně, dokonce byla vytvořena asociace pro správu celého projektu sídlící ve Švýcarsku. Asociace se stejnojmenným názvem Libra čítala několik desítek významných členů. Bohužel pro Facebook, někteří partneři v čele se společnostmi Visa, MasterCard, PayPal a další, už se partnerství vzdali. Maxine Waters se dále na středečním zasedání Zuckerberga vyptávala na to, jak bude Facebook bojovat proti ovlivňování voličů před prezidentskými volbami v USA. Facebook už sice v pondělí oznámil, že na Instagramu zablokoval hned několik ruských účtů zaměřených na ovlivnění amerických voličů, avšak to nejspíše Waters nestačilo. Další dotaz vznesla poslankyně Ann Wagner, která se výkonného ředitele Facebooku ptala, z jakého důvodu nedávno opustilo asociaci Libra hned několik významných členů. Zuckerberg jednoduše uvedl, že se jedná o riskantní podnikání, což se společnostem nelíbilo.

Zákonodárci, regulátoři a další členové vlády a bankovních institucí v USA i v Evropě mají strach z toho, že by Libra mohla významně ovlivnit finanční stabilitu a měnový systém. Jak jistě víte, kryptoměny jsou dobrou volbou pro praní špinavých peněz, jelikož všechny transakce probíhají v rámci několika sekund, ale hlavně naprosto anonymně. Některé státy Evropy, mezi které patří například Německo, Francie, či Itálie, už chystají zákony, které by využití Libry regulovaly. Rozhodně se ze stran států není čemu divit – vždyť ještě nedávno se na internetu neřešilo nic jiného, než skandál se společností Cambridge Analytica, která zneužívala osobní a citlivé údaje o uživatelích právě z Facebooku. Ten má tak nyní máslo na hlavě skutečně na všech frontách a těžko říci, zda se jej dokáže vůbec někdy zbavit.

Dnes nejčtenější

.