Zavřít reklamu

Nové iPhony jsou s nám již několik týdnů. Přinesly nové fotoaparáty, lepší výkon, ale i další vylepšení, o kterých se zase tolik nehovoří. Jedním z nich je i čip U1 a s ním spojená technologie UWB (Ultra Wideband). Jak vlastně funguje? UWB využívá signál tak, že ho odešle k hledanému zařízení a spustí časovač, který se zastaví až po opětovném přijetí signálu. Díky tomu dokáže systém vypočítat přesnou vzdálenost a dokonce také směr, ve kterém se zařízení nachází. Potenciál je tedy bez diskuze obrovský.

Americký patentový úřad minulý týden zveřejnil patent, který o této technologii hovoří. Jedná se o popis možného použití, které bere v potaz určení úhlů a pohyb konkrétního objektu. To by mohlo být nápomocné především při hledání ztracených předmětů. Technologie by totiž dokázala zvládnout přesně určit, kde se ztracený předmět nachází. Na podobné bázi by šla tato technologie využít, kdyby UWB posloužila jakožto sledovač vašich zařízení. Patent jde tak daleko, že by vzhledem k poloze mohlo být skrze rozšířenou realitu zobrazena přesná poloha zařízení, což jistě zní skvěle Jeden ze zakladatelů webu sixcolors si dokonce myslí, že by technologie mohla být časem použitelná u Homekitu, mobilních plateb nebo například při odemykání vozu. Vzpomínám si na jeden patent, který hovořil o HomePodu. Text pojednával o situaci, kdy by reproduktor scanoval své okolí. Podle pohybu lidí v místnosti by upravoval přehrávání tak, aby v konkrétním místě, kde se uživatel nachází, mohl být poslech hudby co nejpříjemnější.

Jedná se sice zatím jen o patent, už jeho popis však zní více než zajímavě. Nezbývá tedy než doufat, že Apple dotáhne tento projekt ke zdárnému konci a právě čipem U1 přispěje k další revoluci na technologickém poli. Zda tomu tak bude či nikoliv však ukáže až čas.

Dnes nejčtenější

.