Zavřít reklamu

Nejnovější generace jablečného telefonu je venku již nějaký ten pátek a ač zlí jazykové tvrdili, že prodeje budou pod očekáváním, je tomu právě naopak. Po iPhonu 11 Pro a Pro Max je poměrně silná poptávka, čemuž jen nahrává fakt, že zařízení sice dražší, ale zato nabízí inovativní trojitý fotoaparát. Zájem je údajně dokonce tak vysoký, že Apple navyšuje výrobu OLED obrazovek, aby plně pokryl počet dodávaných kusů. O tu se momentálně stále stará Samsung, který je hlavním dodavatelem jablečné společnosti.

Jen málokdo čekal, že se prémiové modely iPhonu 11 stanou takovým hitem a i ti největší optimisté se drželi spíše při zemi. Po předchozích letech, kdy prodeje jablečných telefonů příliš představitele společnosti nepotěšily, se není čemu divit. Výsledek ale překvapil a nová generace přiměla k upgradu i uživatele starších telefonů. Z tohoto důvodu Apple navýšil objednávku OLED obrazovek u svého dodavatele, jihokorejského Samsungu, na 40 až 50 milionů kusů. To je zhruba o 40% víc, než bylo původně plánováno, a výroba tak běží na plné obrátky. Například v červenci Samsung dodal 3.9 milionů kusů, v srpnu 8.4 milionů a v září se toto číslo zvýšilo na 9.9 milionů kusů. Vypadá to tedy, že poptávka naopak průběžně stoupá a říjen by se měl dočkat obdobné číslovky jako září.

Co se listopadu týče, číslo dodaných kusů by mělo podle plánu klesnout na 5 milionů, což je vzhledem ke stávajícím prodejům pochopitelné. Čísla se však týkají pouze prémiových modelů s OLED obrazovkou, z nichž 90% dodává právě Samsung Display. Levnější modely iPhone 11 a starší generace iPhone XR totiž spadají do nižší cenové kategorie, která obsahuje pouze LCD displej. Ten dodávají společnosti Japanese Display, LG Display a Sharp. V každém případě se jedná o skvělou zprávu jak pro Apple, tak Samsung, jelikož jablečná společnost musela jihokorejskému výrobci zaplatit 683 milionů dolarů za ušlý zisk. Díky navýšení objednávek se tak valná část dluhu smazala a vypadá to, že v budoucnu bude kalifornský gigant spoléhat na Samsung ještě více než předtím.

Dnes nejčtenější

.