Zavřít reklamu

Ochranné sklo a kryt. Dvě věci, bez kterých si mnozí jablíčkáři takřka nedokáží používání svého iPhonu představit. Vzhledem k tomu, jak drahé jablečné telefony jsou a jak moc zabolí jejich první poškození ve formě škrábance či v horším případě úplného rozbití se však nelze ničemu divit. Na trhu je naštěstí nespočet těchto bezpečnostních doplňků, které dokáží jablečné telefony skvěle ochránit a jejich majitele tím pádem i v tomto směru uklidnit. Jedním z udavačů trendů je v tomto směru dánská společnost PanzerGlass, která je známá především díky svým vysoce kvalitním ochranným sklům. A jelikož nám jedno takové – konkrétně kousek PanzerGlass Premium pro iPhone 11 – dorazil před nedávnem do redakce, pojďme se na něj společně podívat podrobněji v následující recenzi. 

Balení

Pokud jste již někdy nějaký produkt z dílny PanzerGlass měli v rukou, jistě mi dáte za pravdu, když řeknu, že jeho balení je skutečně povedené. U všech svých balení vsází tento dánský výrobce na kombinaci černé a oranžové s výraznými brandingy a vyobrazeními produktů, které krabičky ukrývají, přičemž ani v tomto případě nešel PanzerGlass jinou cestou. Jakmile krabičku rozbalíte, prakticky okamžitě máte přístup k manuálům pro aplikaci skla, nálepce pro odstranění prachu z displeje, hadříku z mikrovlákna, vlhčenému ubrousku a samozřejmě samotnému tvrzenému sklu, které je přilepeno na relativně tvrdé plastové podložce, díky čemuž je zajištěno jeho nepoškození například při transportu. Na tento typ produktu je tedy balení skutečně bohaté.

Vlastnosti

Máte tu čest s temperovaným sklem nejvyšší možné kvality.

Ještě než přejdeme k samotné aplikaci a testování, v krátkosti vás seznámím s vlastnostmi námi testovaného skla. Jak už bylo zmíněno výše, do rukou se nám dostal konkrétně model Premium, který jsme nalepili na iPhone 11. Jedná se o temperované sklo nejvyšší možné kvality, které se vyznačuje tloušťkou 0,4mm, tvrdostí 9H a velmi kvalitním lepidlem zajišťujícím skvělou přilnavost skla k displeji. Zajímavé přitom je, že zatímco naprostá většina konkurenčních skel je tvrzena chemickými procesy, PanzerGlass využívá právě temperaci a to při teplotě 500 °C po dobu pěti hodin, díky čemuž jsou skla vysoce kvalitní a hlavně odolnější vůči prasknutí či poškrábání než většina konkurence. Model Premium se dále vyznačuje zakřivenými okraji, které obepnou zaoblený displej iPhonu a skvěle jej tak ochrání. Sklo jako takové pak není díky zakřivení na telefonu příliš vidět, což je rozhodně fajn. Přeci jen, iPhony vypadají zkrátka nejlépe bez krytů a skel, avšak jen málokdo je takto kvůli strachu z poškození využívá. V tomto případě ale myslím, že díky zakřiveným hranám vás nalepené sklo na displeji iritovat nebude (nebo minimálně ne tolik jako standardní skla). 

Jelikož se jedná o Premium verzi skla se zakřivením po bocích, existuje tu určitá šance, že si s některými kryty – především těmi robustnějšími – nebude rozumět a kryty jej budou po bocích odlepovat. Pokud tedy využíváte podobný typ krytů, raději sáhněte po verzi Standard či Edge-to-edge, u kterých byste se s tímto problémem setkat neměli. Nicméně osobně jsem sklo testoval jak s originálním obalem od Applu, tak s krytem ClearCase z dílny PanzerGlassu a ani v jednom případě problém nebyl. Právě tyto dva kryty tak můžu rozhodně v kombinaci s Premium sklem doporučit. Recenzi na obal ClearCase si můžete přečíst zde.

ClearCase na iPhonu 11

Aplikace

Lepení tvrzeného skla je pro někoho běžnou rutinou, pro jiné zase noční můrou. Nalepit jej přesně skutečně precizně je totiž mnohdy umění a ne každý na to má cit. Pokud se řadíte do druhé skupiny, být vámi bych si sklo nechal raději nalepit v renomovaném obchodě zkušeným personálem. Riziko špatného nalepení je totiž v tomto případě velmi nízké. Nicméně myslím, že skla od PanzerGlassu zvládnou nalepit i ti, kteří se do podobných operací ještě nikdy nepustili či v nich zatím nejsou úplně kovaní. Z vlastní zkušenosti totiž mohu říci, že pokud se vám sklo na “první dobrou” nalepit nepodaří, absolutně se jej nemusíte bát odlepit a záhy jej přelepit tak, aby už padlo lépe. Lepidlo totiž bude držet bez jakýchkoliv problémů a to i po několikanásobném odlepené (samozřejmě v krátkém časovém úseku). 

Obal

Co se týče samotné aplikace, lepení tvrzeného skla PanzerGlass Premium se od lepení jiných tvrzených skel neliší. Před nalepením vás tedy čeká očištění displeje vlhkým hadříkem, následné usušení a vyleštění suchým leštícím hadříkem a záhy samotné lepení. Pokud by vás zajímalo, jak co nejlépe sklo nalepit, mrkněte na náš starší článek, kde se této problematice věnujeme podrobněji. Nicméně pokud bych vám měl dát alespoň jednu radu pro aplikaci, byla by to ta, že první až třetí krok – tedy očištění displeje vlhkým hadříkem až lepení – musí být proveden co možná v nejkratším časovém úseku a ideálně v naprosto bezprašném prostředí. I drobná prachová smítka totiž ve výsledku nadělají pořádnou neplechu ve formě malých vzduchových bublin pod sklem a zbavit se jich je téměř nemožné. Osobně jsem až takový extrémista, že při lepení tvrzeného skla raději zadržuji dech, abych výdechy nerozvířil potenciální smítka kolem mě a ty nenapadaly na displej. Zní to možná trochu šíleně, ale tento recept se mi skutečně osvědčil, takže se jej nemusíte bát vyzkoušet i vy. Co se pak týče toho, zda lepit skla na telefony s rozsvíceným či vypnutým displejem, zde bych doporučoval v případě bezrámečkových modelů lepit spíše na telefony s displejem rozsvíceným, protože se tak perfektně trefíte do případných otvorů pro výřez a podobné věci, u klasických rámečkových telefonů pak lepte klidně na vypnutý displej, jelikož vám k navigaci postačí Home Button a horní reproduktor. Nicméně strategii můžete zvolit samozřejmě zcela opačnou. Ve výsledku je hlavní to, aby bylo sklo dobře nalepené a je absolutně jedno, jak k tomu dojdete.

Detail skla PanzerGlass Premium

Testování

Mnozí odpůrci tvrzených skel argumentují tím, že citlivost displeje se po jejich implementaci zhorší a prst po něm tak pěkně neklouže. Abych však pravdu řekl, po nalepení PanzerGlassu mi přijde, že mi prst po displeji klouže lépe než po originální oleofobní vrstvě iPhonu. A jestli ne lépe, tak minimálně stejně dobře, což je ve výsledku hlavní. V tomto ohledu tedy nelze sklu rozhodně nic vytknout. 

Slabiny byste hledali marně.

Stěžovat si nemohu ani na jakékoliv zhoršení citlivosti displeje, jelikož ta je i po aplikaci skla stále perfektní, díky čemuž nemáte de facto šanci poznat, že je váš telefon podobnou ochranou vylepšen. Problémové nejsou ani žádné nechtěné odrazy například slunečních paprsků či světla, kterými některá levnější tvrzená skla trpí, či zachytávání “šmouh” po prstech. Jasně, pokud nemáte úplně čisté ruce, na skle se sem tam nečistota zachytí. Ukažte mi však sklo a potažmo jiný produkt s dotykovým displejem, na který ne. Nečistoty navíc stačí setřít látkou či ubrouskem, který máte zrovna po ruce, a sklo je rázem jako nové.  Jelikož jsem sklo nalepil na iPhone 11, neměl jsem možnost otestovat, jak by si poradilo s 3D Touch. Nicméně skel od PanzerGlass jsem měl v ruce již skutečně dost a ani jedno mi nikdy na iPhonu XS neplechu s tlakovým ovládáním displeje nenadělalo. Pokud tedy nad Premium verzí a potažmo jinou verzí skla od PanzerGlassu uvažujete na iPhone s podporou 3D Touch, ani z tohoto hlediska nemusíte mít strach. 

Detail skla PanzerGlass Premium

Co se týče odolnosti, kladivo a ani hřebíky jsem na sklo nevytáhl, jelikož si myslím, že bych tím stejně reálný svět nenasimuloval. To by se mi ostatně nepodařilo asi ani testy pádů či podobnými pokusy, které ovlivňuje celá řada faktorů podepisující se na (ne)přežití skla. Vystavil jsem jej proto “jen” zátěžovému testu ve formě uzavření telefonu s ním na displeji do brašny s klíči, mincemi, propiskami a dalšími předměty, které mnozí z nás v příručních zavazadlech denně nosí a telefon tak s nimi přijde do kontaktu. Telefon jsem takto nosil celý pracovní týden, přičemž na jeho konci na skle nebyl jediný škrábanec, což rozhodně považuji za úspěch. Je však jasné, že svou roli mohlo sehrát i štěstí, které zkrátka zabránilo všem tvrdším pádům skla na hrany klíčů či podobná nebezpečí, takže je nutné brát podobný pokus s určitou rezervou. 

Abych však jen nechválil, je tu jedna drobnost, která mě u Premium verze trochu mrzí a doufám, že na ní PanzerGlass v budoucnu ještě zapracuje. Sklo je sice na okrajích zaoblené, ale myslím, že kdyby bylo ještě o pár desetin milimetru právě u rámečků širší a zaoblenější, ničemu by to nevadlo. V současné verzi není dolehnutí skla na displej zcela stoprocentní, kvůli čemuž vzniká mezi těmito věcmi jakýsi “rantlík”, který je zkrátka po přejetí prstem po něm cítit. Nejedná se rozhodně o nic hrozného, co by mělo od nákupu odradit, ale myslím, že by bylo fajn i na tomto detailu ještě trochu zapracovat. 

Resumé

Nejlepší ochrana, kterou můžete displeji svého iPhonu nabídnout.

PanzerGlass Premium nelze hodnotit jinak než pozitivně. Z mého pohledu se totiž jedná o tu nejlepší ochranu, kterou můžete displeji svého iPhonu nabídnout. Jasně, jeho cena je trochu vyšší, avšak dostanete za ní velmi kvalitní produkt, na který navíc dává samotný PanzerGlass dvouletou záruku, kterou lze uplatnit při omezené funkčnosti senzorů sklem, vadné lepící vrstvě či objektivně zhoršené reakci na dotyk. Za sebe mohu tedy PanzerGlass Premium jedině doporučit, jelikož lepší sklo budete na trhu hledat skutečně obtížně. 

Slevový kód

V rámci naší spolupráce s Mobil Pohotovostí můžete získat nejen na recenzované sklo, ale i na jiná skla a kryty z dílny PanzerGlass slevu 20 %. Stačí, když při nákupu zadáte slevový kód panzer1910 a sleva bude automaticky odečtena. Ale pozor, kód je funkční pouze pro deset využití.

Nalepené sklo PanzerGlass Premium na iPhonu 11

Dnes nejčtenější

.