Zavřít reklamu

S trochou nadsázky můžeme říct: „další týden, další žaloba“. Je tomu tak, Apple opět míří k soudu. Žaloba byla podána u okresního soudu na severu Kalifornie. Důvod už je možná trošku úsměvný, jelikož je to několikátá žaloba zabývající se touto kauzou. Jistě si pamatujete, když Apple do iOS 10.2.1 přidal „vylepšení“, které mělo za určitých podmínek snížit výkon iPhonu , aby se ochránila jeho baterie. Pokud byla baterie již opotřebená, hrozilo při vyšší zátěži vypnutí celého telefonu.

Tato vychytávka cílila na iPhony 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, SE, 7 a 7 Plus. Poté, co pravda vyšla na povrch, se proti Applu vznesla obrovská vlna nevole. Ta zahrnovala i podání žalob, které Apple obviňovaly, že  chce, aby si zákazníci koupili nové zařízení. Apple záhy přišel s funkcí Kondice baterie, která uživateli ukazuje jeho stav baterie. Při celkové hodnotě pod 80 % se doporučuje výměna. Jeden by řekl, že lidé už po letech „vychladli“ a do soudních rozepří kvůli této problematice, které byly tehdy skutečně časté, se už pouštět nebudou. Možná trochu překvapivě tomu tak ale stál není.

Žalobci v žalobním návrhu tvrdí, že kalifornský technologický gigant porušil tamní zákon o počítačových podvodech, zákon o přístupu k datům, a dopustil se nekalých obchodních praktik a klamavé reklamy. Dožadují se blíže nespecifikované náhrady škody, zaplacení soudních poplatků a nahrazení nákladů za právní zastoupení. Vzhledem k tomu, že Apple u soudu podobné spory již několikrát prohrál, by zřejmě nebylo ničím výjimečným, kdyby z něj ani tentokrát neodešel se vztyčenou hlavou. Tato kauza ležela opravdu mnoha lidem v žaludku. V dubnu 2018 kalifornský soud spojil s ohledem na zásadu hospodárnosti soudního řízení 61 žalob v této věci do jedné hromadné. Jistě bude zajímavé sledovat, jak se tato kauze vyvine.

Dnes nejčtenější

.