Zavřít reklamu

Pokud alespoň čas od času zabrousíte na YouTube, youtuber s přezdívkou Tary vám rozhodně nebude cizí. Taras Povoroznyk, jak se Tary jmenuje v civilu, je totiž jedním z nejúspěšnějších českých youtuberů, jehož videa zaznamenávají pravidelně miliony zhlédnutí. Za zmínku dále stojí jeho 777 tisíc odběratelů či celkově 437 645 837 zhlédnutí jeho videí na YouTube. Tary však není „jen“ youtuber či nadaný parkourista, ale také milovník technologií a to především těch s nakousnutým jablíčkem v logu. A právě proto jsme ho v krátkém rozhovoru o Applu vyzpovídali.

Youtuber Tary

Začít nemůžeme nejspíš jinak, než otázkou, jak dlouho na Applu jedeš a co bylo tvé první jableční zařízení?

Moje první zkušenost s Apple se datuje k roku 2011, to jsem si poprvé pořídil produkt od této značky.  Byl to malý zelený iPod Shufflei Pořídil jsem si ho na poslech hudby při tréninku parkouru. 

Takže nováčkem u Applu rozhodně nejsi. Co od něj používáš v současnosti? 

V současné době používám iPhone X a také novinku iPhone 11 Pro.

Tak to jsi celkem šťastlivec. iPhone 11 Pro je totiž stále v našich končinách spíš nedostatkové zboží. Jak jej hodnotíš ze svého pohledu?

Mám jej teprve pár dní, ale zatím naprostá spokojenost! Ještě jsem ani zdaleka ne vyzkoušel všechny novinky, co tahle kráska umí. Budu dál a dál objevovat. Nemůžu si vynachválit ty 3 objektivy na fotoaparátu.

Pro tebe je právě kvalitní fotoaparát alfou a omegou kvůli práci, že?

Ano, ke své práci používám hlavně fotoaparát, momentálně teď ten, který je v iPhone 11 Pro. Nemůžu si ho vynachválit! Pro člověka, co se živí působením na sociálních sítí je to neocenitelný pomocník.

To dává rozhodně smysl. A kdyby jsi se měl zamyslet obecně nad výhodami a potažmo nevýhodami Apple produktů oproti konkurenci, co vše by jsi vyjmenoval? 

Na Applu mám rád jednoduchost a spolehlivost.

Na produktech Apple mám rád hlavně jejich jednoduchost, spolehlivost a kompatibilitu s ostatními zařízeními od Applu. Jako trochu nevýhodu vidím svým způsobem uzavřený systém Applu, kdy třeba zařízení Applu s konkurencí nechtějí moc komunikovat – třeba přes Bluetooth kvůli sdílení fotek či jiných souborů. To mi přijde jako slabina. 

Nejsi sám, kdo si na horší kompatibilitu s non-Apple produkty stěžuje. I mnoho našich čtenářů na tuto slabinu v diskuzích pod články často upozorňuje. Nicméně nedá se nic dělat, tohle je holt styl Applu. Ostatně, stejně jako jeho pro někoho vysoké ceny. Jak je vlastně vnímáš ty? Jsou v pohodě, nebo naopak přemrštěné? 

Za kvalitu se prostě platí. Nepřijde mi nějakým způsobem žádný z produktů přemrštěný, co se ceny týče. 

Takže tě nenutí přemýšlet nad využíváním konkurenčních produktů.

Ne, to určitě ne. Vlastně používám kromě telefonu nějak intenzivněji už jen firemní stolní počítač, na kterém mám konkurenční operační systém samozřejmě. Pouze ovšem na kancelářskou práci, na kterou tento stroj stačí.

To chápu. Přeci jen, investice do počítače od Applu by byla vzhledem k jeho malému využití skutečně zbytečná. Pojďme teď chvíli od hardwaru ke službám Applu, mezi které se dá svým způsobem zařadit i Apple Store. Navštívil jsi někdy nějaký? 

Apple Store přímo ne. Navštívil jsem už několikrát iWant a iStyle. Vždy kvůli tomu, abych si na vlastní oči prohlédl nové telefony.  A taky si na ně samozřejmě sáhnul a vyzkoušel fotoaparát a kameru.

A co ty a „plnohodnotné“ služby? Láká tě třeba nová streamovací platforma TV+, na které bude Apple nabízet plejádu svých vlastních filmů a seriálů? 

Abych byl upřímný, zatím jsem o tom nepřemýšlel. Do budoucna možná. 

Jasně. Ostatně, koupil jsi si nový iPhone, takže si budeš stejně moci užít roční předplatné zdarma, tak si podle toho uděláš obrázek jistě dobrý. A jiné služby využíváš nebo se je využívat chystáš?

Používal jsem nějakou dobu placený iCloud, nedávno jsem stáhnul všechny fotografie do počítače a zálohoval tam. Plánuju ale na mém novém iPhonu opět začít zálohovat na iCloud, je to pohodlnější.

Placený iCloud už je taková klasika všech jablíčkářů, kteří jsou Applu věrní déle. To samé ostatně platí i o App Storu a appkách v něm. Jedeš i na placených, nebo výhradně na těch zdarma? 

Aplikace používám různé, většina z nich není placených. Z těch placených používám například Retouch – aplikace na retušování fotografii a další úpravy. Ta je určitě fajn a čtenářům bych ji doporučil. 

Co další doporučení aplikací? Řekni nám, bez jakých appek se Tary neobejde.

Já používám nejvíce YouTube, Instagram, TikTok, Waze a Uber/Bolt. 

Trochu mě překvapuje, že mezi nimi nevidím žádnou sportovní či fitness appku, přestože tebe za sportovce označit určitě můžeme.

Nejsem z těch, co trénují podle aplikací.

Nejsem jeden z těch lidí, co by si svůj trénink nechal řídit aplikací. (Smích) Dříve jsem maximálně nějaké parkourové hry na telefonu zkusil hrát, ovšem mě neoslovily, tak jsem je smazal.

Jasně, to dává smysl. Ještě mě napadá, co ty a Apple Pay? Používáš jej? 

Jasně, Apple Pay využívám a jsem za něj strašně rád! Vždy jsem bez problémů zaplatil pouze pomocí telefonu, nepotřeboval jsem z peněženky vytahovat platební kartu.

Přiznám se, že podobnou odpověď jsem čekal. Neznám snad nikoho, kdo by si na Apple Pay stěžoval, což je určitě super. Nechci tě už více zdržovat, tak náš pokec zakončím otázkou, na jaký produkt z dílny Applu jsi se v poslední době skutečně těšil či na jaký se stále těšíš? 

Poslední produkt, na který jsem se strašně moc těšil byl iPhone 11 pro! Momentálně žádný další produkty vyhlédnutý nemám. Ale kdo ví, co se objeví.

Dnes nejčtenější

.