Zavřít reklamu

Když jste v minulých verzích iOS potřebovali smazat nějaký text, anebo popřípadě odvolat nějakou akci, tak jste mohli využít funkce zatřesení. Jednoduše stačilo, abyste vaším iPhonem či iPadem zatřásli v ruce, a poté se vám objevila notifikace, kde stačilo akci stisknutím tlačítka odvolat. Co si ale budeme nalhávat, třepat s klidně téměř 13″ iPadem není nic příjemného. Apple se proto rozhodl, že v rámci iOS 13 a iPadOS 13 přidá do těchto systémů nová gesta, pomocí kterých budete schopni odvolávat akce o mnoho jednodušeji. Pojďme se tedy společně podívat, o jaká gesta se jedná, a jak je můžete využít.

Jak v iOS 13 a iPadOS 13 rychle provést akci zpět a vpřed

Na vašem iPhonu či iPadu, na kterém máte nainstalovaný nejnovější operační systém, se pro vyzkoušení přesuňte třeba do aplikace Poznámky. Zde si napište jakoukoliv větu o několika slovech. Pokud chcete smazat poslední napsané slovo, tak stačí, abyste po displeji přejeli třemi prsty zprava doleva. Tohle gesto můžete využít několikrát po sobě, dokud nesmažete třeba celou větu. Pokud byste omylem smazali o jedno slovo navíc, popřípadě byste odvolali nějakou jinou akci víckrát, než jste chtěli, tak se můžete vrátit vpřed. V tomto případě stačí, abyste přejeli třemi prsty po displeji zleva doprava.

Tato gesta fungují v rámci prakticky všech nativních aplikací, a dokonce i u některých aplikací třetí strany – v tomto případě však ale mohou fungovat lehce jinak, než v nativních aplikacích. Pokud gesto vpřed či vzad využijete například v Messengeru, tak se namísto jednoho slova smaže celá zpráva. Na závěr mám pro vás s tímto gestem ještě jeden tip. Pokud chcete v nativní aplikaci Zprávy rychle smazat nějakou SMS či iMessage, tak se přesuňte do konkrétní konverzace, a poté přejeďte třemi prsty zprava doleva. Tímto se okamžitě dostanete do rozhraní, kde můžete všechny zprávy najednou smazat, anebo je můžete označit a smazat jednotlivě.

Dnes nejčtenější

.