Zavřít reklamu

V posledních měsících zásobuje Google své Mapy skutečně velkým množstvím novinek a jak se zdá, polevit se ani zdaleka nechystá. Je tomu jen pár dní, co jsme vás informovali o přípravách tmavého režimu, nebo chcete-li Dark Modu, a už tu máme vylepšení další. To tentokrát cílí na uživatele s vadou zraku, kteří by se díky němu mohli mnohem lépe pohybovat na známých i neznámých místech. Jedná se konkrétně o podporu hlasového navádění. 

Hlasová navigace není svým způsobem pro Google Maps ničím novým. V tomto případě se však nejedná je však vyšperkována o celou řadu funkcí, které výrazně osobám se zrakovým postižením pomohou. Hlasové navádění jim totiž prozradí jednak vzdálenosti od různých bodů, u kterých mají změnit svůj směr, ale také je upozorní na riziková místa na jejich trase, jakmile se k nim budou blížit. Díky tomu tak budou uživatelé vědět vždy s dostatečným předstihem například o různých frekventovaných silnicích či křižovatkách nebo obecně o místech, na která si musí dát při procházení městem pozor. Novince nechybí samozřejmě ani upozornění na odbočení od trasy a následné navedení uživatele zpět na ní. S trochou nadsázky se tak dá říci, že se jedná o mnohem detailnější autonavigaci. 

Novinku začal Google postupně nasazovat do svých Map teprve před pár dny, kvůli čemuž je zatím k dispozici jen v několika málo zemích a podporuje jen angličtinu a japonštinu. Nicméně Google přislíbil, že podporu pro pěší hlasové navádění rozšíří v brzké době do dalších mnoha zemí a naučí jej mnoho jazyků. Nezbývá tedy než doufat, že i do Česka a na Slovensko dorazí tato vychytávka již v brzké době a zdejším zrakově postiženým uživatelům alespoň částečně usnadní jejich život. Jakmile se tak stane, její aktivace bude možná zcela standardně při zvolení pěší trasy v základním rozhraní a následné volbě možnosti Hlasové navádění. 

Dnes nejčtenější

.