Zavřít reklamu

David Hodge v roce 2013 prodal společnosti Apple svou firmu Embark. O šest let později se na svém Twitteru podělil s celým světem o to, co tato akvizice obnášela – a podle jeho vlastních slov nešlo o nic jednoduchého. Cesta, na jejímž konci bylo úspěšné odkoupení společnosti Embark Applem, byla podle Hodgea dlážděná stresem, obrovskými finančními výdaji a tlakem, spojeným s nutností maximálního utajení.

Hodgeho firma Embark měla na svědomí aplikaci, zaměřenou na dopravu. Proto si na ni Apple, který v té době začal výrazněji vylepšovat své Apple Maps a obohacovat je o nové funkce, jako je třeba FlyOver, začal pomalu brousit zuby. Utajení ohledně akvizice bylo ale tak vysoké, že ani Hodge sám původně nevěděl, proč si ho vlastně Apple do svého sídla zve – původně se domníval, že cílem schůzky je vylepšení API. „Nakonec se ukázalo, že se jednalo o schůzku kvůli akvizici,“ píše Hodge na svém Twitteru, a přikládá fotografii návštěvnické visačky, kterou tehdy v Applu obdržel.

Samotný proces akvizice popsal Hodge jako „pekelný“ a takový, který může „zabít vaši firmu, pokud nebude fungovat“. Dále uvedl, že od prvního dne bylo s akvizicí spojené obrovské množství papírování, což doložil fotografií svého stolu v první den celého procesu. Investici, kterou Apple vložil do firmy Embark, Hodge neprozradil. Podělil se ale o informace o částce, kterou jeho firma musela investovat do jednání o dohodě, ke které nakonec nemuselo vůbec dojít – jednalo se o 195 tisíc dolarů. Firma, která se před akvizicí starala o import funkcí, spojených s veřejnou dopravou, do Apple Maps v iOS 6, vyčerpala v rámci procesu téměř všechny své rezervy.

S akvizicí byla spojená i maximální úroveň utajení, která je pro Apple typická. Snaha o utajení ale měla zničující vliv jak na Hodgeovo zdraví, tak i na vztahy s jeho rodinou. Hodge ve svých tweetech popisuje problémy se spánkem, zdravotní obtíže i to, jak se cítil být pod neustálým tlakem. Utajení pokračovalo i po úspěšném odkoupení firmy Embark, takže oslavu akvizice Hodge vydával za oslavu pro kočku spoluzakladatele firmy. Navzdory těmto problémům Hodge Applu vypomáhal až do roku 2016, Apple kromě jiného odkoupil také firmu Hop Stop, která kdysi Embarku konkurovala. Pokud jste tedy doufali, že máte projekt, který by Apple mohl v budoucnu zajímat, vězte, že pro vás bude zřejmě lepší, aby tomu tak nebylo. Minimálně z hlediska vašeho zdraví.

Dnes nejčtenější

.