Zavřít reklamu

Na sociální síti Reddit se objevila vcelku pozoruhodná zpráva. Uživatel BickNlinko si údajně v prodejně Applu zakoupil certifikovaný refurbished (tedy repasovaný) model MacBooku Pro. Na tom by samozřejmě nebylo nic zvláštního, kdyby si však uživatel po spuštění nevšiml několika věcí, které by v normálním případě v macOS nenašel. V jeho MacBooku Pro se totiž nacházel program s názvem PhoenixCE, který se stará o kompletní otestování refurbished zařízení před tím, než se dostane na prodejnu jablečné společnosti.

BickNlinko ve svém příspěvku na Redditu dále uvádí, že po zjištění této skutečnosti zavolal z legrace na Apple podporu, aby zjistil, zdali ponechání programu PhoenixCE v MacBooku dokáže vyvolat rozruch. Jakmile se uživatel dostal přímo k operátorovi a tuto informaci mu sdělil, tak mu bylo pouze řečeno, aby svůj MacBook Pro převedl do režimu zotavení a nainstalovat čistou kopii macOS. „Vypadalo to, že je tato informace nikterak nezajímá,“ dodal BickNlinko. Touto zprávou se začal zaobírat také magazín AppleInsider, který kontaktoval jednoho ze zaměstnanců kalifornského giganta. Ten magazínu sdělil, že se takové věci prostě stávají. Zároveň dodal, že ponechání programu PhoenixCE v MacBooku nemůže mimo testovací zařízení Applu způsobit žádné bezpečnostní chyby.

Naposledy jsme byli svědky podobné situace před několika lety, kdy byl v jednom z prodaných jablečných zařízení program PhoenixCE také ponechán. I v tomto případě však bylo pro využití programu nutné, abyste jej připojili do speciální LAN sítě v testovacím zařízení Apple. Po pouhém připojení k WAN síti tedy rozhodně program fungovat nezačal. Program PhoenixCE se používá jak v případě uvedení refurbished modelů k prodeji, tak také v případě, že váš Mac či MacBook pošlete na reklamaci. Jakmile je pomocí PhoenixCE zjištěno, že vše funguje tak, jak má, tak se samozřejmě program odstraní. Tento poslední krok byl ale v těchto vzácných případech vynechán. V roce 2012 se však s ponecháním programu PhoenixCE v zařízení, konkrétně v MacBooku Air, objevily i problémy. Postižený uživatel totiž svůj MacBook Air nemohl vypnout, jelikož PhoenixCE běžel neustále na pozadí a nešel ukončit.

Dnes nejčtenější

.