Zavřít reklamu

Není žádným tajemstvím, že iPhony pro rok 2020 se mají pochlubit mimo jiné podporou 5G sítí. Kvůli této vychytávce, kterou začínají nabízet i mnohé androidí telefony, se ostatně Apple rozhodl před pár měsíci zakopat válečnou sekyru s Qualcommem, se kterým byl na nože kvůli údajnému porušování patentů a licenčních poplatků. Místo sporu u soudu však nyní obě společnosti opět spolupracují s jediným cílem – nabídnout příští rok iPhony s 5G modemem od Qualcommu, který svou kvalitou strčí leckoho do kapsy. Nicméně za pár let bude zřejmě zase vše jinak. 

Již dlouhou dobu se spekuluje nad tím, zda se Apple nechystá pustit do vývoje vlastního datového modemu, díky čemuž by odboural závislost právě na Qualcommu. Tuto skutečnost potvrzuje hned několik předních zdrojů, ale také nedávný nákup modemové divize Intelu Applem, který by měl vývoj modemů výrazně urychlit. To dnes víceméně potvrdily i zdroje společnosti Fast Company, podle kterých práce na modemech skutečně probíhají a hotové budou v ideálním případě za méně než tři roky – tedy v roce 2022. Právě v tomto roce by se mohly první iPhony představit s jablečným datovým modemem. 

Zdroje potvrzují, že návrh a vývoj modemu je a ještě bude pro Apple skutečným oříškem, jehož rozlousknutí se může ve výsledku protáhnout i na mnohem delší dobu nežli “jen” na necelé tři roky. U tohoto komponentu je totiž potřeba počítat jednak s časem potřebným na jeho vývoj, ale také se zdlouhavým schvalovacím procesem u mnoha certifikačních úřadů, které mohou Applu nadělat kvůli svým normám značné nepříjemnosti. Nicméně jejich překonání je vzhledem ke snaze osamostatnit se od co největšího počtu dodavatelů nezbytné. 

Nezbývá tedy než doufat, že půjde Applu vše podle plánu a své modemy nám představí již v dohledné době. Mnohem důležitější než brzké představení je však bezesporu to, aby byla jejich funkčnost skutečně stoprocentní. V opačném případě by si jejich využíváním Apple zadělal na pořádné nepříjemnosti, které by mohly další vývoj tohoto komponentu výrazně zpomalit a tedy i znevýhodnit oproti konkurenci. Vše však ukáže až čas. 

Dnes nejčtenější

.