Zavřít reklamu

Bezdrátová sluchátka AirPods se ve světě těší skutečně obří popularitě. Ta by přitom mohla být ještě větší, kdyby nebyla sluchátka pro mnohé uživatele jednoduše příliš drahá. Přeci jen, cena sluchátek s klasickým nabíjecím pouzdrem se blíží pěti tisícům korun a cena sluchátek s bezdrátovým nabíjecím pouzdrem pak atakuje dokonce šest tisíc. Je tedy jasné, že nákup si mnozí zájemci dvakrát rozmyslí a když už se pro něj rozhodnou, starají se o sluchátka jako o oko v hlavě. Zatímco před fyzickým poškozením je není problém uchránit, s degradací baterie nelze udělat prakticky nic, jelikož je u elektroniky zcela běžná. To ve výsledku znamená, že při intenzivnějším používání AirPody vydrží zhruba dva roky, přičemž poté je už jejich výdrž natolik špatná, že musí uživatelé sáhnout po novém modelu. Existují však způsoby, jak v tomto ohledu výrazně ušetřit a přitom se nespoléhat na různé slevové akce. 

Pokud se vám výdrž baterie výrazněji zkrátí během záruční doby, jste svým způsobem za vodou. V takovém případě by totiž neměl být problém s výměnou sluchátek za nová u vašeho prodejce, který je maximálně pošle do servisu a ten výrazně horší výdrž potvrdí. V případě, že už vašim AirPodům vypršela záruka to však tak jednoduše nefunguje – tedy alespoň v případě, že za ně chcete ušetřit. Obchody sice nabízí relativně často různé slevové akce, v rámci kterých lze sehnat sluchátka výrazně levněji, avšak pro mnohé uživatele je víceméně zbytečné je kupovat v setu s pouzdrem, které nemusí být prakticky poškozeno. Sehnat se sice dají i samostatné AirPody, ale za ty si Apple v Česku účtuje standardně 2490 korun za jeden kus, což dělá ve výsledku z tohoto nákupu skutečně nevýhodný špás. Nicméně pokud navštívíte Apple Store a požádáte v něm o servis baterie (respektive „battery service“ v zahraničí), sluchátka vám budou nabídnuta za velmi výhodnou cenu. 

Se zjištěním přišli jako první zpravodajci z The Washington Post, kterým se takto jejich AirPody se špatnou výdrží po záruce bez problému podařily vyměnit. V Apple Storu stačí pracovníky požádat o “battery service” a rázem by měla být sleva zajištěna. Proč? V Apple Storu totiž de facto o výměnu baterie, avšak ta není u sluchátek tohoto typu možná a tak se místo ní Apple uchyluje k výměně kus za kus. To ve výsledku znamená, že vaše staré AirPody od vás odebere a dá vám za ně AirPody zbrusu nové a to za cenu, kterou by si účtoval běžně za výměnu baterie. Co to pro vás finančně znamená? Podle oficiálních webových stránek Applu vám v americkém Apple Storu zaměstnanci prodají samostatný AirPod za 69 dolarů bez daně, přičemž v evropských Storech je tato cena 75 euro. Když však požádáte o “battery service”, nové sluchátko vás vyjde jen na 49 dolarů v USA, respektive 55 euro v Evropě. Smířit se sice musíte v takovém případě s tím, že se s vašim starým AirPodem či AirPody rozloučíte, avšak vzhledem k ušetřeným financím vás to zřejmě až tak bolet nebude. 

Využití této nabídky má prakticky jedinou podmínku – navštívit Apple Store. Právě v něm totiž tato služba běží a je dostupná naprosto všem, kdo o ní požádají. V Česku sice bohužel zatím žádný oficiální jablečný obchod nemáme, relativně blízko jsou však Apple Story ve Vídni či Mnichově. Pokud tedy máte do některého z nich cestu a zároveň už jsou vaše AirPody citelně slabší ve výdrži, heslo “battery service” v nich určitě využijete. Nové AirPody za 110 euro, tedy v přepočtu zhruba 2800 korun, se totiž skutečně vyplatí – tím spíš, když máte v pořádku nabíjecí pouzdro. 

Dnes nejčtenější

.