Zavřít reklamu

Oliver Schusser, šéf služby Apple Music, poskytl nedávno rozhovor pro magazín Wired. V něm prozradil řadu zajímavých věcí, kromě jiného také to, jakým způsobem vznikala funkce, v jejímž rámci si uživatelé mohou v reálném čase zobrazit text přehrávané písně. Možná vás to překvapí, ale Apple pro přepis textů skladeb najal speciální tým pracovníků, kteří skladby pečlivě poslouchali, prováděli transkripci a ujišťovali se, že text sedí.

„Nezískávali jsme je z obvyklých webů,“ komentoval celý proces Schusser. Funkce zobrazení textu v reálném čase je k dispozici pro všechny skladby v Apple Music, takže si jistě umíte představit, kolik času a námahy její zprovoznění stálo. Shusser ale spolu se svým kolegou Zanem Lowem v rozhovoru zavzpomínal také na počátky Apple Music a rádia Beats 1. Provoz rádia byl zahájen v roce 2015. Lowe tuto stanici přirovnává k situaci, kdy by každý z interpretů měl klub, v němž by provozoval vlastní show. Jak rádio Beats 1, tak i služba Apple Music zaznamenala v posledních letech významný růst, konkrétní čísla ale Apple nezveřejňuje. Lowe nicméně v rozhovoru projevil přání získat více posluchačů.

Chci více integrovat to, co děláme v Beats 1, s Apple Music. Myslím si, že se pořád ještě najdou předplatitelé, kteří netuší, že Elton John odehrál více než dvě stovky koncertů. Ty koncerty jsou uměním samy o sobě.“ uvedl. V rámci této snahy dojde k přejmenování některých z nejpopulárnějších playlistů v Apple Music. Z playlistu s názvem „A-List Hip Hop“ se tak například ve Velké Británii stala „Agenda“ a ve Spojených státech „Rap Life“. Tím to ale nekončí – v plánu je uvedení pořadů na základě nejpopulárnějších playlistů.

Je samozřejmé, že se Apple Music ze všech sil snaží konkurovat Spotify. Jednou z oblastí, ve které Spotify prozatím vede, jsou živá vystoupení. Zatímco Spotify zorganizoval akce typu Who We Be, Apple pořádá „pouze“ vystoupení jednotlivých muzikantů ve svých maloobchodních prodejnách v rámci akce Today at Apple. Shusser má ale plány i v tomto směru a v rozhovoru naznačil, že existuje jistá možnost oživení iTunes Festivalu. „Nikdy jsme iTunes Festival neposlali do důchodu. Pozastavili jsme ho,“ uvedl. Na obzoru se rýsují také živá vysílání. Celý rozhovor si můžete přečíst zde.

Dnes nejčtenější

.