Zavřít reklamu

Apple před pár týdny uvedl do prodeje nové iPhony, konkrétně modely 11, 11 Pro a 11 Pro Max. Ty jdou podle velkého množství zdrojů skutečně na dračku, což by podle některých analytických společností mohlo vést k tomu, že se Apple v posledním čtvrtletí roku 2019 stane druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě. Kalifornský gigant by tak předběhl Huawei a zařadit se za Samsung, který této kategorii již pěknou řádku let kraluje.

Applu hraje nyní do karet fakt, že se prodeje Huawei snížily kvůli obchodním sporům Číny se Spojenými státy. I tak ale čínksý gigant zvládl podle analytiků prodat v uplynulém čtvrtletí přibližně 60 milionů kusů, tedy zhruba stejně, jako ve čtvrtletí druhém. Podle IDC prodeje iPhonů v tomto roce tak valné nebyly. V 1. čtvrtletí Apple dodal údajně 36 milionů kusů, ve druhém 34 milionů a ve třetím 30 milionů iPhonů. 3. čtvrtletí je pravidelně tím nejhorším, jelikož uživatelé již vyčkávají na nové modely. Odhady analytické společnosti Gartner tvrdí, že Huawei v posledním čtvrtletí letošního roku dodá zhruba 50 milionů smartphonů. IDC se naopak domnívá, že na hranici 60 milionů kusů, tedy obdobně jako v minulých čtvrtletích, dosáhne Huawei i nyní. První čtvrtletí roku následujícího by opět mělo být ve znamení 60 milionů prodaných jednotek. Dodávky Applu v posledním čtvrtletí tohoto roku se původně odhadovaly rovněž na 60 milionů kusů. Nové iPhony ale táhnou natolik, že analytici své původní odhady přehodnotili a nyní věří, že Apple prodá 70 milionů smartphonů.

K dobru Applu hraje možná i skutečnost, že k novým iPhonům přislíbil i svou dlouho očekávanou videostreamovací službu Apple TV+, kterou si budou moct uživatelé užít na rok zdarma. Té se dočkáme už 1. listopadu a podle ohlasů to zatím vypadá, že se na ní jablíčkáři skutečně těší. Nezbývá tedy než doufat, že se prognózy analytiků naplní a Apple se alespoň na závěr letoška skutečně vydrápe těsně pod trůn pro největšího dodavatele smartphonů světa.

Dnes nejčtenější

.