Zavřít reklamu

Doby, kdy se nechávali na portréty, obrazy a fotografie zvěčňovat jen slavní spisovatelé, umělci a politické kapacity jsou dávno pryč. Časy se změnily, doba pokročila a dnešní pocty patří také špičkám a předním odborníkům v technologickém oboru, mezi které neoddiskutovatelně patří také legendární designér Jony Ive, jenž pro Apple pracoval více než 20 dlouhých let. A za své celoživotní dílo a přínos světu se dočká náležité odměny. Jeho fotka totiž nyní visí v Národní galerii Velké Británie.

Zní to až neuvěřitelně, ale stejně jako mnoho dalších zvučných jmen a známých tváří se i Jony Ive zapíše do dějin. A to nejen všemi svými návrhy a koncepty, které za 20 let u Applu vypracoval. Nedlouho po jeho odchodu z jablečného společnosti se mu totiž rozhodla vzdát hold Národní galerie ve Velké Británii, která jeho snímek, vyfocený známým německým fotografem Andreasem Gurskym, vystavila v prostorách National Portrait Gallery a zařadila ho do stálé kolekce uměleckých děl. Na fotce je zachycen Ive, jak stojí uprostřed Apple Parku a hledí kamsi do dáli. Původně byl snímek pořízen již v březnu a jedná se o jeden z mála portrétů, které byl Andreas ochoten vyfotit. Podle oficiálních slov tak učinil spíše kvůli profesním sympatiím, jež k Jonymu choval.

Souvisejíci

„Zachytit na fotografii nejnovější ústředí Applu byl neuvěřitelný pocit. Právě toto místo totiž hraje zásadní roli v tom, jakým směrem se svět ubírá a nebojím se tvrdit, že bude hrát neméně podstatnou roli i v budoucnu. Kromě toho bylo nadmíru inspirativní s Jonym Ivem spolupracovat právě v tomto prostředí. Byl to konec konců právě on, kdo otřásl celým technologickým světem a svým designem na něm zanechal nesmazatelné stopy. Hluboce obdivuji jeho vizionářství a právě tuto nezměrnou sílu a energii jsem se snažil ve svém portrétu zachytit,“ vyjádřil se k Jonymu obdivně Andreas Gursky.

Jony Ive

 

Jony Ive uměleckým fotkám Gurského propadl již před lety a nejednou vyjádřil obdiv týkající se jeho stylu kompozice a zachycení každodenních situací. O to větší poctou pro něj byla spolupráce s Andreasem a jeho ochota zachytit Iva ve známém prostředí, tedy Apple Parku. Sice se nejednalo jen o přátelský vztah a fotografii si konec konců objednala u Gurského samotná galerie, ale fotograf je vyhlášený tím, že zakázky přijímá jen výjimečně a pouze v případě, že má k danému člověku blízko. K novému přírůstku do National Portair Gallery v Londýně se vyjádřil i její ředitel, Dr. Nicholas Cullinan. Podle něj se jedná o kombinaci dvou největších umělců, jaké měl tu čest poznat a doufá, že bude nadále spolupracovat a posouvat hranice možného v oblasti technologií i fotografie. Uvidíme, s jakými plány Jony v budoucnu přijde. Jeho designérská společnost se rozjíždí na plné obrátky a nebude trvat dlouho, než za sebou naposledy zavře dveře jeho jablečné kanceláře.

Dnes nejčtenější

.