Zavřít reklamu

O Timu Cookovi se rozhodně nedá říci, že je apolitický. Jeho společenská angažovanost a aktivita v oblastech, které nemusí s technologiemi nijak souviset, je všeobecně známá. Cook se také několikrát setkal s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, od kterého si vysloužil i slova chvály. Jak vlastně Tim Cook dokáže vyvážit svůj vztah k Donaldu Trumpovi se zájmy společnosti Apple?

Ještě dříve, než vůbec mohlo k setkání Cooka s Trumpem dojít, se vedení firmy obávalo, co by mohlo být tématem takové schůzky – obavy panovaly zejména z možnosti kritiky výroby v Číně nebo end-to-end šifrování. Donald Trump se měl poprvé sejít s Timem Cookem zhruba měsíc po svém zvolení do funkce. Zatímco vedení firmy zcela vážně uvažovalo o tom, že Cook setkání s Trumpem neabsolvuje, lidé, kteří Trumpa znali osobně, naopak Cooka povzbuzovali k tomu, ať schůzku nevzdává. Řeč nakonec přišla především na výrobní praktiky Applu a kontrasty mezi výrobou smartphonů a automobilů. Cook na schůzce údajně uvedl, že čínští pracovníci, kteří se podílejí na sestavování iPhonů, mají velmi nízké platy, a že se jedná o pozice, které by pro americké zaměstnance nebyly dobré.

Mezi oběma muži vznikl navzdory velkým vzájemným rozdílům i odlišným pohledům na řadu témat netradiční vztah, v jehož rámci chtěl Cook bránit zájmy své společnosti. Cookovi se také podařilo navázat vztah s Jaredem Kushnerem nebo Ivankou Trumpovou, a s Bílým domem uzavřel dohodu, podle které bude prezidenta s dostatečným předstihem informovat o tom, že by se firma případně chystala veřejně politicky angažovat. Ve výsledku se nedá hovořit o přátelství, ale o vzájemném respektu a to skutečně velkém, kdy jeden dá na rady druhého a naopak.

Podle údajů Center for Responsive Politics podpořilo v loňských volbách téměř 97 % zaměstnanců Applu demokraty. Přesto se ale Tim Cook údajně nesetkal s kritikou svého vztahu s Donaldem Trumpem. Zásluhu na tomto faktu může mít jistě i to, že se Cookovi podařilo s Trumpem jednat zčásti ve prospěch Applu. Senátor Mark Warner Cooka pochválil za to, jak se dokázal Washingtonu otevřít. Řada lidí v Silicon Valley podle Warnera politikou pohrdá. „Často předpokládají, že jsou mnohem chytřejší, než kdokoliv v politice … Tim takový není. On opravdu naslouchá,“ uvedl Warner.

Do budoucna by se Cook podle zprávy deníku The Wall Street Journal rád angažoval v záležitostech, týkajících se Applu, a vynechat politiku nebo sociální otázky. Americká vláda zase spoléhá na Cooka a jeho vhled do oblastí, jako je obchod a podnikání, a to i v oblastech, jako je Čína, Brazílie či Evropa.

Dnes nejčtenější

.