Zavřít reklamu

Ve včerejších večerních hodinách jsme se konečně dočkali uvolnění operačního systému macOS 10.15 Catalina pro širokou veřejnost. Kromě toho, že si všichni uživatelé s podporovaným Macem mohou užít nového systému naplno, je tady ještě jedna skvělá zpráva. Aktualizace se dočkal také střihací program Final Cut Pro X, který je nově připraven na nový Mac Pro, a také na nový profesionální display Pro Display XDR. Jak nového Macu Pro, tak zmíněného displeje, bychom se měli dočkat již letos na podzim.

Nová verze Final Cut Pro X disponuje Metal enginem, který zvládne perfektně využít výkon chystaného Macu Pro. Kromě toho dokáže Metal engine celkově zrychlit práci ve Final Cutu, a to především v přehrávání projektů. Zrychlení se dočkala také práce s grafickými operacemi, mezi které patří render, využití speciálních efektů, či export projektu. 15″ MacBook Pro, který je údajně dle Applu nejpoužívanějším přístrojem k práci ve Final Cutu, je v nové verzi až od 20 % rychlejší. iMac Pro se poté dočkal zrychlení až o 35 %. V případě chystaného Macu Pro bude nový Final Cut Pro X téměř 3x rychlejší při renderování, než minulá generace 12-jádrového Macu Pro. Při překódování bude poté chystaný Mac Pro až 3.2x rychlejší. Aktualizace také bude využívat Afterburner karty, která bude součástí nových Maců Pro. Díky ní bude Mac Pro zvládat práci s formáty ProRes a ProRes RAW o mnoho lépe.

Pokud se podíváme na další funkce, tak Final Cut Pro X nově funguje také s funkcí Boční obrazovka, tedy s iPadem, který může vašemu systému posloužit jako externí monitor. Vylepšení se dočkaly také rozšiřující aplikace Motion a Compressor, které nově také disponují Metal enginem, a jsou jako stvořené pro chystaný Mac Pro. Final Cut Pro 10.4.7 je k dispozici zdarma pro všechny uživatele, kteří tento program vlastní. Uživatelé, kteří by si Final Cut chtěli zakoupit, tak tak mohou učinit skrze App Store za 7.990 korun. Aplikace Motion a Compressor jsou poté k dispozici zvlášť za 1.290 korun.

Dnes nejčtenější

.