Zavřít reklamu

Že se stávají pro Apple služby čím dál důležitějším zdrojem financí je vzhledem k narůstajícím příjmům z nich více než jasné. Peněz by navíc mohly generovat ještě mnohem víc, kdyby je Apple shromáždil do pomyslných balíčků, které by následně nabízet za výhodné ceny, respektive výhodnější než kdyby si uživatel předplácel služby jednotlivě. S podobnou myšlenkou si však podle všeho Apple skutečně pohrává, avšak zatím pro ní nenašel pochopení u některých svých partnerů. A právě kvůli tomu zavedení podobné novinky vázne. 

Jedním z hlavních tahounů služeb je bezesporu Apple Music, které si předplácí čím dál více uživatelů. Právě partneři spojení s Apple Music – tedy především různé nahrávací společnosti – však podle zdrojů portálu Financial Times Apple od zavedení balíčků buď odrazují nebo se tohoto kroku minimálně obávají, jelikož mají zřejmě strach z toho, jak by se tato novinka projevila na ziscích z materiálu, který Applu poskytují. Hlavním strašákem je nasazení nového provizního systému, který by pro ně mohl být potenciálně nevýhodný, či příliš nízká cena balíčku, která by jim generovala výrazně nižší příjmy než v případě, že by si Apple Music uživatelé předpláceli samostatně. 

Může si za to sám?

Nutno podotknout, že podobné problémy si Apple tak trochu nyní zapříčinil sám cenami nových služeb Arcade a TV+. Přeci jen, 5 dolarů (nebo 139 korun u nás) je v porovnání s konkurencí skutečně nízká částka, která sice svým způsobem zaručuje alespoň nějaký úspěch, na druhou stranu však znemožňuje společnostem – zejména pak herním studiím – jakkoliv výrazněji vyjednávat o cenách, jelikož není zjednodušeně řečeno z čeho brát. Podle všech dostupných informací to totiž vypadá, že částka, kterou si Apple z předplatného Arcade bere, je skutečně nízká, z čehož lze vyvodit, že hlavním cílem spuštění služeb bylo získat nové předplatitele do ekosystému, nikoliv zbohatnout “na první dobrou”. 

V tuto chvíli nezbývá než čekat a doufat, že se Applu podaří s jeho partnery najít společnou řeč a v budoucnu balíčky svých služeb za zvýhodněné ceny přinese. Pro předplatitele více služeb by se totiž bezesporu jednalo o skvělou zprávu z hlediska financí, ale i správy předplatného. K jeho zajištění by totiž stačilo pár kliknutí namísto svým způsobem zdlouhavého “obcházení” hned několika sekcí jednotlivých služeb. 

Dnes nejčtenější

.