Zavřít reklamu

Tony Fadell ze společnosti Apple je často také nazýván „otcem iPodu“. Právě tématu iPodu se minulý týden věnoval na svém Twitteru, kde zodpověděl několik otázek o jednom z nejúspěšnějších Apple produktů v historii. Fadell v cupertinské společnosti pracoval mezi lety 2001 a 2008 jako designér a poté také jako viceprezident pro inženýrství iPodu.

Podle Fadella vděčí iPod za svůj úspěch především faktu, že byl zkrátka vydán v ten správný čas. Firmě se podařilo vydat první iPod po pouhých deseti měsících vývoje, což podle Fadellových slov překvapilo dokonce i samotného Steva Jobse. Na hardwaru, ze kterého sestával původní iPod, by Fadell dnes nic neměnil. „Udělali jsme to nejlepší, co jsme mohli, s tím, co jsme měli v té době k dispozici,“ uvedl, a dodal, že většina velkých společností by se nejspíš do tak riskantního kroku nikdy nepustila.

Zásadní součástí vývoje celého produktu bylo podle Fadella vyjednávání s dodavateli součástek. Apple tehdy uzavřel dlouhodobou dohodu se společností Toshiba, která se zavázala dodávat pro iPody interní pevné disky. „Ještě důležitější byla dohoda o výhradní zásobování, jejíž uzavření nám umožňovala získat HDD na tři a více let dříve, než některý z našich konkurentů,“ napsal v jednom ze svých tweetů. Toshiba podle něj nepokládala trh s MP3 přehrávači – na rozdíl třeba od laptopů – za kdovíjak důležitý. Apple také podepsal čtyřmiliardovou smlouvu se společností Samsung, týkající se flash pamětí pro iPod nano – dohoda byla ale také klíčovou pro budoucí vývoj iPhonu. Fadell v dalším ze svých tweetů zavzpomínal na den, kdy si ho Steve Jobs zavolal do zasedací místnosti, aby osobně tuto dohodu se Samsungem podepsal. „Byla to největší objednávka, kterou Apple v té době zadal,“ vzpomíná Fadell. Na úspěch iPod měl podle dalšího z Fadellových tweetů vliv také fakt, že se Apple rozhodl každý rok nabízet high-endové modely s ještě více funkcemi. Kromě nich ale také prodávali méně nákladné modely, čímž si firma rozšířila uživatelskou základnu.

Obavy Applu z toho, že společnost Sony ovládne i trh s MP3 přehrávači, se nakonec vůbec nenaplnily. Podle Fadella bylo vedení Sony znepokojeno klesajícími prodeji hudebních CD a nakonec se nechtělo pouštět do vod podnikání s MP3 přehrávači, jejichž používání bylo často spojováno s poslechem nelegálně stažené hudby. Za zpřístupnění iPodů pro PC by uživatelé Windows měli podle Fadella poděkovat novináři Waltu Mossbergovi – byl to právě on, kdo přesvědčil svého přítele Steva Jobse, aby u iPodu zavedl kompatibilitu s PC.

Dnes nejčtenější

.