Zavřít reklamu

Je to již pár dní, co Apple vydal GM betu nejnovější verze systému macOS, tedy Cataliny. A jelikož jí bude v následujících dnech (nejpravděpodobněji pak v úterý či čtvrtek vzhledem k minulosti) následovat i ostrá verze Cataliny pro všechny uživatele, Apple tlačí na vývojáře, aby své aplikace na příchod novinky řádně připravili. Alfou a omegou nového sdělení cíleného na tvůrce softwaru je především právní ochrana a bezpečnost jejich aplikací.

Prvním a nejdůležitějším pravidlem je nutnost jakýkoliv software dostupný také mimo samotnou platformu macOS nechat ověřit přímo u Applu a potvrdit jeho nezávadnost. Jakmile tak vývojáři neučiní, nemělo by jej být možné na Macu po uplynutí „ochranné doby“, po kterou bude Apple novinku společně s vývojáři nastavovat, spustit. Konec konců, jedná se o reputaci a vizitku jablečné společnosti a zrovna Apple si na perfekcionismu zakládá. V opačném případě by hrozilo, že by se na Macy mohl dostat škodlivý obsah, což není v současnosti až takový problém. Přesto se zavedením novinky mnozí vývojáři nesouhlasili – zejména pak ti, jejichž aplikace fungují mimo Mac App Store bez problému roky. I ti budou muset nechat své aplikace prověřit, avšak prověřování u nich zřejmě nebude tak striktní jako u nově vytvořených aplikací.Upozornění se týkalo také kompatibility softwaru s macOS, která musí odpovídat normám a aplikace musí být plně funkční.

Ve zprávě vývojářům nezapomněl Apple zmínit i hlavní novinky Cataliny, kterými jsou zbrusu nové aplikace nahrazující dle jeho názoru zastaralé iTunes, Čas u obrazovky či novinka ve formě Sidecar, která umožňuje zrcadlení obsahu displeje Macu na iPad a to bezdrátově. Apple tak „opsal“ tuto funkci od vývojářů třetích stran, kteří již podobnou vychytávku nabízeli, avšak většina z nich používala k propojení Macu s iPadem nikoliv bezdrátové připojení přes Bluetooth či WiFi, ale klasický kabel. Sidecar bude tedy v tomto ohledu o poznání pohodlnější a hlavně zdarma. A co vy, těšíte se na nový systém?

Dnes nejčtenější

.