Zavřít reklamu

Nositelné příslušenství od Xiaomi mám skutečně rád a to zejména díky nízké ceně, minimalismu, který se do jeho designu promítá, a velmi slušné výdrži baterie. Je jasné, že za průměrnou cenovku okolo jednoho tisíce korun nelze čekat zázraky. Jakožto počítadlo kroků a oznamovatel notifikací mi vždy náramky od Xiaomi dobře posloužily. Byl jsem proto velmi rád, když mi na recenzi přišel nový Xiaomi Amazfit Cor 2, který láká zákazníka především na velký displej a dlouho výdrž na jedno nabití. Obstojí ale vedle mnohem populárnější řady Mi Band?

Obsah balení a vzhled

Jako obvykle nejprve k obsahu balení. Zde skutečně nelze čekat zázraky. V krabičce tedy nalezneme kabel na nabíjení s magnetickou koncovkou se dvěma piny, manuály a fitness náramek – tedy jeho hlavní „modul“ a řemínky. Modul je vyhotoven z umělé hmoty v kombinaci se sklem (alespoň o skle mluví výrobce v popisu produktu). Jeho zpracování jako takové se mi zdá skutečně dobré a ničím neuráží. Jasně, Apple Watch to nejsou, avšak na produkt za podobnou cenu zcela ideální. Snad jen z odolnosti například při nechtěných nárazech do čehokoliv bych měl trošku strach. Pásek je poté pryžový a je připevněn k hodinkám malými šroubky. Po jejich odšroubování lze pásek snadno sundat. Tento krok je ale poněkud zbytečný, jelikož k modulu s displejem nelze prozatím sehnat náhradní pásky. Nicméně pásek se zdá být poměrně kvalitní a na ruce je příjemný, takže věřím, že vám prozatimní možnost výměny za jiný typ chvíli vadit nebude.

Xiaomi Amazfit Cor 2

Aplikace

Kdo se již setkal s nositelným příslušenstvím od Xiaomi, nečeká ho nic nového. V zásadě stačí stáhnout, ať už z App Store či Google Play, aplikaci Mi Fit. Tu zapnete, přidáte zařízení, vyberete náramek a je vyhráno. Aplikace je přehledná a v českém jazyce. Po spárováním telefonu s aplikací s náramkem vás čeká tradiční vyplnění základních informací o vás, díky čemuž by měl váš nový pomocník na zápěstí měřit a analyzovat data ještě přesněji. Můžete zde nastavovat ciferníky (kterých je prozatím pouze 5), příchozí notifikace, četnost měření srdečního tepu a vše, co byste od náramku v této cenové relaci čekali. S nastavením notifikací bych osobně doporučil vyhrát si skutečně pořádně, jelikož při špatném nastavení by vás mohl ve výsledku náramek spíš štvát, než vám zpříjemňovat život. Jakmile však najdete ideální cestu v podobě dokonalé vychytaného počtu notifikací, které chcete na zápěstí vidět, máte vyhráno. Rovněž zde vidíte data o svých fitness aktivitách. Data se samozřejmě promítají do nativní appky Applu Zdraví, ale zrovna u tohoto náramku je dle mého názoru lepší využívat appku od Xiaomi, protože je ve spojení s náramkem komplexnější.

Technické specifikace

Xiaomi Amazfit Cor 2 mají IPS displej o úhlopříčce 1,23“ při rozlišení 160 x 80 pixelů. To nám dává jemnost 145 ppi. Jednotlivé pixely tedy opravdu vidíte, ovšem s čitelností písmen nebudete mít žádný problém. Nižší jemnost tedy při takto malém displeji (a s ohledem na cenu) skutečně nevadí. Při maximálním jasu není ani problém s čitelností na přímém slunci, za což si zaslouží Xiaomi pochvalu. Baterie má kapacitu 160 mAh a výrobce udává výdrž na jedno nabití v rozmezí 15 až 20 dní. Záleží na vašem stylu používání. Já se při maximálním jasu a neustálém propojení se smartphonem dostal na 14 dní. Avizovaných 20 dní tedy skutečně není problém, pokud byste zvolili úspornější režim než já. Náramek se nemusíte bát rovněž namočit do vody, a to díky jeho voděodolnosti do 50 metrů (5 ATM). Bluetooth je ve verzi 4.2, což je možná trochu škoda. Přeci jen, u nového produktu bych raději viděl Bluetooth 5.0 zajišťující stabilní připojení na delší vzdálenost, ale i nižší energetickou náročnost. Náramek dále disponuje i i NFC, které je určeno pro službu AliPay, což znamená, že  u nás si jej neužijeme. Lehce zamrzet může i absence reproduktoru, který by umožňoval i zvuková oznámení. Na druhou stranu, u takto malého a levného zařízení jej asi ani očekávat nešlo – tím spíš, když je pro něj důležitá dlouhá výdrž baterie, která by se zapnutými zvuky nebyla možná.

Ovládání

Prostředí náramku se téměř neliší od Mi Band 4. Pod displejem je virtuální tlačítko, kterým zobrazíte domovskou obrazovku. Tlačítko slouží kromě tohoto úkonu už jen pouze k ukončení fitness aktivity a k potvrzení restartu. Veškerý pohyb v prostředí probíhá za pomoci swipnutí do stran. Pokud na domovské obrazovce swipnete do strany, dostanete se do ovládání hudby, které je dle mého názoru o malinko svižnější než v případě Mi Band 4. Ovšem chybí zde ovládání hlasitosti, které zmíněný Mi Band 4 nabízí. Swipnutí dolů vás dostane do možného nastavení nočního režimu. Jakýkoli krok zpět uděláte swipnutím do boku.

Do menu se dostanete swipnutím nahoru. Naleznete zde položky Status, Notifikace (až 10 posledních notifikací), Workout, Počasí, Budík, Stopky, Ovládání hudby (která hraje samozřejmě ze smartphonu, jelikož do náramku jí implementovat nelze) a Nastavení. Osobně oceňuji, že se měření srdečního tepu přemístilo do složky Status, kde kromě srdeční frekvence vidíte rovněž ušlé kroky, vzdálenost a spálené kalorie. Drobným zklamáním je pro mě Workout, kde máte k navolení pouze dvě fitness aktivity, a to běh a cvičení. Na druhou stranu je třeba říct, že u takových náramků jsou naměřené hodnoty vždy pouze orientační, pokud tedy při vaší aktivitě nastavíte „pouze“ cvičení, na škodu to nebude. V Nastavení můžeme upravovat jas displeje, využít funkci Najít smartphone, restartovat zařízení nebo rovněž měnit ciferníky.

Osobní zkušenost

Náramek jsem používal něco málo přes 2 týdny a za tu dobu jsem si na něj docela zvykl. Především oceňuji velký displej, díky kterému je čtení notifikací bezproblémové. Jedinou (a pro někoho zřejmě podstatnou) vadou na kráse je absence české lokalizace. Náramek tedy při zobrazení českých znaků ukazuje jen nevzhledný čtverec. Jedná se tedy o stejnou komplikaci, která sužuje Mi Band 4 a u kterého tento problém není stále vyřešen. Je tedy otázkou, zda se čeština někdy ukáže u tohoto modelu. Zobrazení notifikací je jinak přesné a nikdy se mi nestalo, že by náramek na některou neupozornil. Krokoměr je rovněž spolehlivý a ve srovnání s Mi Band 4 je odchylka v řádu jednotek procent. Jak uvádím výše, naměřené hodnoty při cvičení jsou vskutku orientační. Směrodatné je v tomto případě uběhlá vzdálenost, srdeční tep a doba tréninku. Spalování kalorií je u každého individuální. Proto bych tento propočet bral opravdu s velkou rezervou.

Resumé

Vážná konkurence pro oblíbený Mi Band 4

Pokud tedy hledáte náramek, u nějž vám nevadí hrubší displej a nemožnost (zatím) vyměnit pásek, může pro vás být Xiaomi Amazfit Cor 2 zajímavou volbou. U náramku oceňuji především velký a čitelný displej a dlouhou výdrž baterie. Za cenu něco málo přes tisíc korun díky slevě pro naše čtenáře se jedná o fajn příslušenství a vážnou konkurenci pro tolik oblíbený Mi Band 4. Náramek je skladem a prvních 10 z vás jej může mít po zadání kódu cor610 za 1190 korun, přičemž běžná cena je 1590 korun. Na jednu osobu lze ale koupit jen 2 kusy.

Dnes nejčtenější

.