Zavřít reklamu

Je tomu jen pár dní, co se nechal velmi přesný analytik společnosti TF International Securities slyšet, že Apple na příští či popříští rok chystá iPady a MacBooky se zcela novým typem displejů. Jednat by se mělo konkrétně o Mini-LED panely, které se vyznačují takřka stejnými zobrazovacími vlastnostmi jako OLED, avšak jsou užší a méně energeticky náročné. Včera pak tyto plány potvrdil jeden z důležitých dodavatelů displejů Applu – konkrétně společnost Epistar.

Šéf společnosti Chin-Yung Fan se nechal pro asijský portál DigiTimes slyšet, že klienti jeho společnosti vyvíjí notebooky, tablety, smartphony a monitory právě s Mini-LED podsvícením, na jejichž výrobě se má právě Epistar podílet. Přesná jména klientů sice její šéf neprozradil, avšak vzhledem k tomu, že je s Epistarem asi nejčastěji spojován právě Apple, který má podobné produkty chystat, zdá se velmi pravděpodobné, že měl šéf Epistaru na mysli právě něj. 

Ačkoliv jsou Mini-LED displeje zatím spíše v plenkách, už nyní zdroje předních analytiků tvrdí, že bude jejich výroba poměrně finančně náročná, což se ve výsledku projeví i na cenách samotných produktů. I proto je tak více než pravděpodobné, že je Apple nasadí minimálně ze začátku jen na high-endové produkty typu iPady Pro či MacBooky Pro. Nový typ displeje by ale zajisté našel využití u iMaců Pro nebo třeba Apple Display Pro XDR, respektive v jeho další generaci. Postupem času by se ale mohly displeje rozšířit i na ostatní produkty, jelikož je jasné, že výrobní cena bude pozvolna klesat.  

Jak už jsem uvedl výše, prvních produktů s Mini-LED displeji bychom se měli od Applu dočkat podle Kua snad už v posledním čtvrtletí příštího, maximálně pak první polovině přespříštího roku. Záležet bude především na tom, jak se bude Applu ve vývoji novinky dařit a potažmo i na tom, zda se při hromadné výrobě neobjeví problémy, které by představení odsunuly. 

Dnes nejčtenější

.