Zavřít reklamu

Hlavní předností letošních iPhonů jsou bezesporu výrazně vylepšené fotoaparáty. Zatímco iPhone 11, který je přímým nástupcem iPhonu XR, se dočkal dvou objektivů, iPhony 11 a 11 Pro přináší na svých zádech hned tři objektivy. Zatímco v počtech se tedy letošní modely liší, všechny se mohou pyšnit skutečně zajímavou vychytávkou – konkrétně funkcí Deep Fusion, která pro ně bude exkluzivně dostupná. Tu začal Apple testovat včera v 1. betě iOS 13.2, díky čemuž si můžeme o její užitečnosti udělat vcelku dobrý obrázek i my. 

Novince Deep Fusion věnoval Apple při prezentaci nových iPhonů relativně dost času. Vzhledem k tomu, co vše dokáže, se tomu však příliš nelze divit. Funkci lze velmi zjednodušeně popsat jako Smart HDR na steroidech. Jejím hlavním úkolem je pixel po pixelu vylepšit fotografie zachycené za průměrného světla – tedy například ty focené v interiérech budov či za mírného šera. Při tmě či naopak dokonalém světle vám bude funkce víceméně k ničemu, jelikož v prvním případě s kvalitou fotky neudělá zhola nic, jelikož je do značné míry nízká, a v druhém naopak nic kvůli tomu, že už je sama o sobě vysoká. Celý proces je sám o sobě relativně komplikovaný a skládá se hned z několika kroků. V krátkosti se však dá říci, že stejně jako v případě Smart HDR je výsledná fotka skládána z několika jednotlivých snímků a ty jsou následně díky pokročilým funkcím čipsetu A13 Fusion a strojového učení dotaženy k dokonalosti. Díky tomu tak na ní nejenže nenajdete například příliš tmavá či naopak příliš světlá místa, ale zároveň na ní vynikne každičký detail – tedy třeba vlasy, vousy či podobné prvky, které pozvednou úroveň celkové fotky. Na rozdíl od Smart HDR však funkce zatím nejde deaktivovat. Detailní popis funkce se dozvíte zde.

Jelikož je funkce sama o sobě náročná na zprovoznění, Apple se jí rozhodl vydat až později na podzim. Na všechny nové iPhony tak dorazí až s některým z budoucích updatů, přičemž jako nejpravděpodobnější se nyní jeví iOS 13.2, v jehož 1. betě se objevila. Stoprocentní jistotu ale budeme mít v tomto směru až za pár týdnů, jelikož se již mnohokrát stalo, že testované funkce v betách nakonec Apple na poslední chvíli odebral a vydal je až v některém z dalších verzí iOS. Nicméně už nyní funguje Deep Fusion skutečně dobře, což dokazuje fototest Tylera Stalmana, který jej zveřejnil na svém Twitteru a který si můžete prohlédnout v galerii vedle tohoto odstavce. Velmi zřetelně je na něm vidět, že nová funkce dokáže z fotky vytáhnout obrovské množství drobných detailů, které na fotkách zachycených přes Smart HDR spíše splývají do jednoho celku. Na závěr jen dodám, že kvůli (zatím) nemožné deaktivaci Deep Fusion v betě iOS 13.2 byl fototest prováděn i s iPhonem XR, který tuto funkci nenabídne. Pár fotek je však i z iPhonu 11 Pro s iOS 13.1, který tedy též Deep Fusion nedisponuje. 

Z prvních fotek je naprosto jasné, že Deep Fusion dokáže z fotky vyždímat opravdu maximum možného. Navíc se dá očekávat, že se funkce s další a další betou zlepší a nakonec tak bude dosahovat ještě daleko větších kvalit, než které nabízí nyní. Zda tomu tak bude či nebude však ukáže samozřejmě až čas a další testy, kterých se jistojistě v brzké době dočkáme. 

Dnes nejčtenější

.