Zavřít reklamu

Jablečná zařízení sice vynikají svou kvalitou a spolehlivostí, a tak jsou častou prioritou umělců nebo uživatelů spoléhajících na bezproblémovou funkčnost, ale ne vždy se zadaří. Nejednou Apple svolal celou výrobní řadu MacBooků či iPhonů kvůli závadné baterii nebo potížím s přehříváním. Své o tom ví například fotograf Julian Elliot, jenž se se svým MacBookem Pro vydal na dlouhou cestu z Velké Británie do Vietnamu, kde ho čekalo nepříjemné překvapení. To mu pobyt v Asii neočekávaně prodloužilo a zároveň poslouží jako učebnicový příklad ostatním uživatelům.

Julian pracuje jako fotograf pro cestovní kancelář a jeho jediným úkolem je cestovat po světě a nasnímat fotky každého turisticky zajímavého místa. Stejná rutinní práce ho čekala také ve Vietnamu, kam ho jeho nadřízení poslali. O to větší bylo jeho překvapení, když zjistil, že kvůli svému MacBooku nemůže ze země vycestovat. Jeho model – konkrétně 15″ MacBook Pro (2015) totiž spadá do potenciálně závadné kategorie notebooků, jenž byly vyrobeny mezi zářím 2015 a únorem 2017 a byl osazen potenciálně závadnou baterií. Apple o problémech s přehříváním baterií daných modelů ví, a tak spustil nedávno opravný program, v rámci kterého veškeré MacBooky s problémovou baterií zdarma opraví. Oprava však samozřejmě není otázkou několika minut, nýbrž kvůli zahlceným servisům spíše několika dní či týdnů. Mnozí jablíčkáři tak proto nemají ani o opravu zájem nebo si zkrátka jen nenašli čas problém v autorizovaném servisu vyřešit. A právě to udělalo fotografovi čáru přes rozpočet.

Spousta leteckých společností, včetně těch ve Spojených státech a Vietnamu, je si podobných problémů vědoma, a tak mají pasažéři zakázáno s potenciálně vadnými zařízeními na palubu letadla nastoupit. Ochranka na letišti si jednoduše ověří sériové číslo a pokud zařízení spadá do nebezpečné kategorie, nezbude cestujícím nic jiného než nechat notebook v dané zemi a nastoupit bez něj. Stejný osud potkal i Juliana, jenž měl ale na MacBooku uloženy veškeré fotky a potřebné materiály. Čekala ho tedy Sofiina volba, a to zda notebook nechá ve Vietnamu a pořádně si to u nadřízených slízne, nebo se pokusí celé fiasko nějak obejít. Podle jeho slov mu nejprve na letišti nařídili, aby zařízení nezapínal během letu, ale nakonec ho odmítli vpustit na palubu úplně. Jedná se tak o dalšího smolaře, který doplatil na chybu jablečné společnosti. Pokud tedy i vy vlastníte MacBook Pro spadající do rizikové série, vždy si před letem raději zkontrolujte přepravní podmínky vašeho přepravce, popřípadě co nejdříve využijte bezplatnou opravu Applu a na letišti se pak prokazujte potvrzeními, které po výměně dostanete. Zdali máte na výměnu nárok se dozvíte zde.

Dnes nejčtenější

.