Zavřít reklamu

Kvůli chybám, které se nacházely ve WebKitu od Applu a v open-source frameworku Blink, se ve webových prohlížečích Safari a Chrome nacházela v uplynulých týdnech dohromady více než miliarda podvodných reklam v podobě vyskakovacích oken. Pro tvůrce webových stránek jsou právě falešné reklamy v této podobě velice nepříjemné. Je to kvůli tomu, že ve většině případů za tyto falešné reklamy nemohou samotní tvůrci, ale poskytovatelé reklam, mezi které patří například právě Google. V případě, že se uživatel přesune na nějaký web a vyskočí mu na něm vyskakovací okno s reklamou, tak je dosti pravděpodobné, že stránku začne považovat za nedůvěryhodnou a už ji nikdy nenavštíví.

Společnost Confiant, která se stará o bezpečnost reklam, uvádí, že všechny tyto chyby, které umožňovaly vložit do oběhu reklam i podvodné reklamy, byly odstraněny v rámci iOS 13 a Safari 13.0.1. Confiant jednu z těchto chyb našel v prohlížeči Chrome, později se však projevila i ve WebKitu (Safari). Oběma společnostem, tedy Googlu a Applu, byly tyto chyby nahlášeny již na začátku srpna. V rámci prohlížeče Chrome byl opravný patch vydán během několika dnů, Apple však chybu opravil až s příchodem iOS 13 a Safari 13.0.1.

Tohle je jeden z mnohých důvodů, proč byste měli mít všechna vaše zařízení, a nejen ta od Applu, aktualizována. Většina bezpečnostních chyb, které se totiž v rámci operačních systému objeví, je postupně v dalších verzích opravena. Navíc k tomu to vypadá, že i když dojde k opravení jedné chyby, tak si hackeři vždy najdou jinou cestu v podobě další chyby. Proto je doopravdy nutné aktualizovat, jelikož tyhle války s námi byly, jsou a budou nejspíše ještě hodně dlouho.

Dnes nejčtenější

.