Zavřít reklamu

Součástí snad každého systému je jednoduchá možnost, pomocí které si můžete měnit jazyk klávesnice. Je naprosto logické, že v Česku používáme českou klávesnici, avšak například mezi programátory je o mnoho oblíbenější anglická klávesnice. Je to hlavně kvůli jinému a pro programátory jednoduššímu rozpoložení znaků na klávesnici, díky čemuž nemusí programátoři pro napsání speciálních znaků využívat složitých klávesových zkratek. Naopak se možná někteří z vás dostali do situace, kdy namísto znaků s diakritikou píšete čísla a místo písmene Y píšete Z a naopak. Pojďme se tedy podívat, jakým způsobem lze změnit na Macu jazyk klávesnice. Zároveň se podíváme na to, jak si pro změnu jazyku můžete nastavit klávesovou zkratku.

Jak v macOS jednoduše změnit jazyk klávesnice

Pokud chcete na vašem Macu či MacBooku změnit jazyk klávesnice, tak v levém horním rohu obrazovky klikněte na ikonu . Jakmile tak učiníte, tak z rozevíracího menu, které se zobrazí, vyberte možnost Předvolby systému… Poté se otevře nové okno, kde rozklikněte sekci Klávesnice. V horním menu poté klikněte na možnost Vstupní zdroje. Pokud chcete přidat nový jazyk klávesnice, tak v levé dolní části okna klikněte na ikonu +, a poté si vyberte tu klávesnici, kterou potřebujete. Já jsem si pro příklad vybral již zmíněnou anglickou klávesnici. Po rozkliknutí jazyka si ještě zvolte typ a popřípadě si zkontrolujte rozvržení kláves na obrázku níže. Pokud bude vše v pořádku, tak klikněte na možnost Přidat. Tímto se nová klávesnice přidá. Pro rychlé přepínání stačí, abyste v horní liště kliknuli na malou vlaječku, kde už si můžete jednoduše přepínat mezi nastavenými klávesnicemi.

Pro ještě větší ulehčení je k dispozici možnost nastavení klávesové zkratky, pomocí které můžete mezi jazyky klávesnice jednoduše přepínat. Ve výchozím nastavení je tato zkratka aktivní a vyvoláte ji stisknutím kláves Control + mezerník. Pokud si chcete klávesovou zkratku změnit, tak v levé části horní lišty klikněte na ikonu  a zvolte možnost Předvolby systému… Poté opět otevřete sekci Klávesnice a přesuňte se do kategorie Zkratky. Zde v levém menu vyberte možnost Vstupní zdroje a u možnosti Vybrat předchozí vstupní zdroj si nastavte vlastní zkratku, kterou požadujete.

Dnes nejčtenější

.