Zavřít reklamu

Největší dodavatel mobilních čipů TSMC, který rovněž dodává tyto komponenty Applu, se dostal minulý měsíc do potíží. Společnost totiž byla zažalována Global Foundries, která ve svém návrhu tvrdila, že TSMC porušuje 16 jejich patentů. Zároveň byl jakožto žalovaný označen, kromě jiných, i Apple, jelikož odebíráním součástek prý podporuje protizákonné jednání TSMC. Global Foundries mimo jiné požadovala, aby soud zakázal dovoz jablečných produktů do Německa a Spojených států.

Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Asi takto by se dala popsat obrana společnosti TSMC. Ta totiž ve svém vyjádření k žalobnímu návrhu uvedla, že Global Foundries porušuje 25 patentů TSMC. Taiwanská společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd, jak zní celý název TSMC, nyní po soudu požaduje, aby zastavil výrobu a prodeje čipů Global Foundries, které vznesené patenty porušují. TSMC dále ve vyjádření uvedla, že nároky vznesené Global Foundries nejsou ničím podložené a bylo třeba se zde bránit všemi zákonnými prostředky.

Jaký bude mít tato soudní bitva vliv na Apple není dosud jasné. A jelikož TSMC dodává komponenty opravdu ve velkém, může se žaloba nějakým způsobem dotknout i Qualcommu, Googlu, Nvidie, Lenova či MediaTeku. Podobné případy se vlečou dlouhé měsíce a není ani zdaleka vyjímkou, že se jedná o celé roky. Kromě zákazu výroby a prodeje čipů bude požadovat TSMC také „tučné odškodné“. Nicméně pokud by se nakonec karta obrátila opět proti TSMC a tomu by hrozil jakýkoliv zákaz výroby čipů, znamenalo by to pro Apple velký problém. Veškeré procesory řady A, které využívá v iPhonech a iPadech, totiž bere právě od této společnosti. Teoreticky by si tak musel najít jiného dodavatele, avšak na podobné předpovědi je zatím skutečně mnoho času.

Dnes nejčtenější

.