Zavřít reklamu

Skoro to až vypadá, že si právníci Applu u soudu pomalu podávají dveře. Co týden, to nová žaloba týkající se buď aktuálních produktů, nebo patentů, které by mohly v budoucnu najít případné využití. Nejinak je tomu i u Memoji, tedy speciálních smajlíků využívaných jablečnou společností. Právě díky těmto roztomilým samolepkám, které si může uživatel vytvořit podle sebe a poté je ovládat obličejem, se rozjel kolotoč, který bude mít nakonec dohru u soudu a na rozdíl od ostatních patálií by se z této nemusela jablečná společnost dostat tak jednoduše.

Za žalobou stojí atlantská společnost Social Technologies LLC, jež obvinila Apple z nelegálního přivlastňování obchodní značky Memoji. V červnu se totiž jablečná společnost rozhodla, že nechá tuto značku zapsat do rejstříku Spojených států, a de facto si tak do budoucna zajistí autorská práva. Patentový úřad žádost oficiálně potvrdil, ale až nyní se ukazuje, že si tuto obchodní značku již dávno přivlastnila společnost Social Technologies. Jako by toho nebylo málo, nechal si Apple stejnou žádost potvrdit také v několika dalších zemích, což představitele žalující společnosti příliš nepotěšilo. Soud naštěstí rychle zareagoval a vlastnictví obchodní značky zmrazil, alespoň tedy do té doby, než bude spor vyřešen. A to buď dohodou, nebo soudním vyrovnáním.

Co se atlantské společnosti týče, nejedná se o žádnou neoperující technologickou firmu. Social Technologies totiž stojí za platformou Memoji pro Android, kde si mohou uživatelé posílat zprávy pomocí rozpoznání obličeje. Aplikace naskenuje obličej koncového uživatele, přetvoří ho ve speciálního smajlíka a toho následně pošle některému z přátel. Společnost vytvořila platformu již před nějakou dobou a není to poprvé, kdy žaluje Apple za využití stejného názvu. Například v září 2018 čelila jablečná společnost obvinění z porušení obchodní značky a následně se snažila od Social Technologies název odkoupit. To se Applu ale nepovedlo, a tak se zkrátka technologický gigant rozhodl obejít zákony a značku si nechal potvrdit. Ve sporu nejde tolik o název jako takový, ale spíše o samotná autorská práva, která zajišťuje symbol ®. Zároveň právní ochranná známka zajišťuje jakousi imunity proti budoucím žalobám, což Applu v tomto případě moc nevyšlo. Uvidíme, zda se jablečná společnosti podaří z této patálie nějak vylízat.

Dnes nejčtenější

.