Zavřít reklamu

Představení nové generace základního iPadu na zářijové Apple Keynote bylo pro mnohé jablíčkáře velkým překvapením. Přeci jen, nové tablety Apple zpravidla představuje v březnu či říjnu a nebrání se dokonce ani tiskovým zprávám. Aby jim však věnoval část své nejdůležitější tiskové je skutečně velmi netradiční – tím spíš, když novinka ve výsledku nic moc nového nepřináší. To ostatně potvrdily jak technické specifikace novinky, tak i její první rozbor, o který se postarali odborníci z iFixit.

Zatímco v případě nových iPhonů a 40mm Apple Watch Series 5 nás po rozebrání čekalo díky novým komponentům slušné překvapení, u iPadu 7. generace tomu tak ani zdaleka není. Novinka se totiž od předešlé generace liší pouze ve třech věcech – novém Smart Connectoru, úhlopříčce displeje a RAM paměti. DIsplej se totiž zvětšil z 9,7” na 10,2” a RAM pak ze 2 GB na 3 GB. Vše ostatní včetně kapacity baterie se však shoduje s iPadem 6. generace, což je vzhledem k tomu, že novinka přináší větší šasi, poměrně zvláštní. Kdyby vás pak zajímala její přesná kapacita, tak ta je 8227 mAh. 

Vzhledem k tomu, že se 7. generace iPadu od 6. generace téměř neliší, nezlepšila se ani jeho opravitelnost. Ta je podle iFixit stále velmi špatná, což dokládá skóre opravitelnosti 2 z 10, přičemž 1 je nejhorší. Hlavním kamenem úrazu je spousta lepidla držícího komponenty na svém místě a napájení Lightning konektoru na základní desku. Potěší naopak levná možnost opravy displeje, kdy při prasknutí lze vyměnit jen krycí sklo a nikoliv celý displej. To lze díky tomu, že displej není laminovaný jako tomu je u iPadů Pro, což zjednodušeně řečeno znamená, že krycí sklo není spojeno s digitizérem, ale je mezi nimi drobná mezera. Zda je však jednoduchá oprava displeje a zvýšení RAM paměti dostatečným důvodem k přechodu z loňského na letošní model si posuzovat netroufáme. 

Dnes nejčtenější

.